»Jeg troede, jeg skulle være advokat«

»Jeg troede, jeg skulle være advokat«

sommerskoledeltager
02 September 2016

Udover at være en ualmindelig lun og solrig sensommerformiddag minder denne torsdag umiddelbart om de fleste andre. Og så alligevel ikke. I Københavns Byrets sal 1 er en spektakulær manddrabssag nemlig i fuld gang. Og ikke nok med det, så er det intet mindre end 20 anklagere, der forelægger, afhører vidner og procederer skyld og straf. Anklagemyndighedens Sommerskole er i gang.

»Anja, var du bange for at dø?« En af anklagerne er i gang med at afhøre den tiltaltes ekskone Anja Andersen, der sidder nervøst i vidneskranken. For det var hun, den aften i december for snart to år siden. Nervøs. Hun havde nemlig været oppe at skændes med sin eksmand, som ifølge hende og flere andre vidner bliver meget aggressiv, når han er fuld.

Og noget tyder på, at Arne Andersen bliver aggressiv, når han er fuld. Han er i hvert fald tiltalt for både alvorlige trusler og forsøg på manddrab, idet han en sen aften medbringer et skarpladt jagtgevær til den bodega, hans ekskone befinder sig på.

Et autentisk skuespil

Det, der i virkeligheden foregår denne dag i byretten, er kulminationen af fire intense dage på Anklagemyndighedens Sommerskole. Og selvom sagen her handler om en af de værst mulige forbrydelser, nemlig manddrab, er det bestemt ikke en ualmindelig sag, sommerskoledeltagerne arbejder med.

Formålet med sommerskolen er at give et så autentisk og inspirerende indblik i arbejdet som anklager som muligt. Kristina Reinholdt er ansat hos Rigsadvokaten og er medarrangør af Anklagemyndighedens Sommerskole. Hun forklarer, at det netop er med vilje, at sagen, som deltagerne bliver præsenteret for, er en avanceret og kompleks sag.

»Det, der gør anklagerfaget så interessant, er at man kommer til at arbejde med alle typer sager og virkelig skal være klar til den alvor, straffesagerne oftest indebærer. Vi ønsker netop at gøre sommerskolen så sandfærdig som mulig, så deltagerne får et reelt indblik i, hvilken hverdag de kan få, hvis de beslutter at gå den anklagerfaglige vej.«

Og autentiteten er netop en af de faktorer, sommerskoledeltager Tue Vemmelund har været mest begejstret for i de sidste fire dage. Han er femteårsstuderende på Københavns Universitet og var overbevist om, at han skulle være advokat, når han blev færdig med studiet. Sommerskolen har dog givet anledning til refleksioner om fremtiden.

»Jeg har et studiejob på et advokatkontor og troede egentlig, det var den vej jeg skulle. Men sommerskolen har sat nogle tanker i gang. Det har overrasket mig, hvor komplekst et håndværk det er at være anklager. Inden sommerskolen havde jeg slet ikke overvejet, hvor mange forskellige elementer der er ved en straffesag og dermed, hvor mange teknikker, man skal kunne som anklager. Det er jeg virkelig vild med,« fortæller han.

»Høje ret, jeg slår dig ihjel!«

De tre dommere, der dømmer i dagens sag, giver feedback til alle deltagere på både teknik og fremgangsmåde. Dommer Jacob Scherfig understreger blandt andet effekten af flere af deltagernes tilgang i retten.

»Det, der foregår i en retssal, er i virkeligheden historiefortælling. Det gælder om at få retten til at forstå, hvad der er foregået i den gældende sag, og hvorfor du har ret i din påstand om tiltaltes skyld. Det er derfor en virkelig god manøvre, at du viser billederne af gerningsstedet til os. Det giver os et klart billede af, hvad der er sket,« forklarer dommer Jacob Scherfig til den studerende i sin feedback.

Han fortæller samtidig, hvor effektivt det kan være at appellere følelsesmæssigt til retten, men understreger, hvor svær en balance retorikken er.

»Patos er et fremragende retorisk greb. Det virkede rigtig stærkt, da du spurgte, om forurettede var bange for at dø. Men patos er et stærkt våben, der skal bruges med omtanke. Man kan fx diskutere, hvorvidt din procedures begyndelse med »Høje ret, jeg slår dig ihjel!« er at gå retorisk over stregen. Det fængede og fik virkelig peget på tiltaltes skyld, men var måske lige til kanten,« fortæller Jacob Scherfig i sin ellers store ros til alle deltagerne.

Tue Vemmelund kan nikke genkendende til den svære retoriske balancegang og mener, det kræver øvelse at blive en god anklager – og ikke mindst, at man virkelig vil det.

»Den undervisning vi har fået i retorik og vidneafhøring har givet et rigtig godt indblik i fagets mange facetter. Det har været en øjenåbner at opleve, hvor fin grænsen er mellem at være overbevisende uden at blive overdreven,« fortæller han og afslutter.

»Udover øvelse, så tror jeg virkelig, at man skal ville det, hvis man skal være anklager. Og her kan jeg ikke forestille mig en bedre måde at finde ud af det på, end at tage på Anklagemyndighedens Sommerskole.«

Anklagemyndighedens Sommerskole 2016 løb af stablen i København d. 22.-25 august. Det er fjerde år, at Rigsadvokaten åbner dørene for sommerskolen, der inviterer 20 jurastuderende fra alle landets jurastudier til at prøve arbejdet som anklager.

 

Billeder fra anklagemyndighedens sommerskole 2016

sommerskole deltagere
Alle sommerskoledeltagerne står foran byretten sammen med deres mentorer og undervisere
 
Byretsdommer Jacob Scherfig noterer sommerskoledeltagernes præstationer

Byretsdommer Jacob Scherfig noterer sommerskoledeltagernes procedure præstationer

sommerskoledeltager
Sommerskoledeltager afhører et vidne

sommerskole
Sommerskoledeltagerne får undervisning i blandt andet vidneafhøring
 
underviser på sommmerskole
Retoriker Janus Beyer underviser sommerskoledeltagerne i retorik i retten
 
 
 
 

Se flere billeder fra Anklagemyndighedens Sommerskole 2016