Varetægtsfængslet efter skærpet kurs mod hvidvask

Varetægtsfængslet efter skærpet kurs mod hvidvask

20 March 2019
By Mikkel Thastum

En 45-årig kvinde mistænkt for hvidvask af ca. 105 millioner kroner er blevet varetægtsfængslet, efter at hun er blevet sigtet for en ny paragraf i straffeloven. Det er første gang at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) rejser sigtelse efter en ny paragraf, der markant skærper kursen i arbejdet med bekæmpelse af hvidvask.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK oplyser, at en særlig fremad-rettet efterforskning mod en stribe selskaber og personer tirsdag ledte til, at en 45-årig kvinde, en 59-årig mand samt en 22-årig mand blev anholdt – sigtet for hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at have deltaget i omfattende transaktioner med betydelige beløb, der må formodes at stamme fra kriminalitet. Den 45-årige blev ved et lukket grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg onsdag formiddag varetægtsfængslet i fire uger, mens de formodede medgerningsmænd på hhv. 22 år og 59 år blev sigtet og løsladt efter endt afhøring.

»Det er første gang, vi anvender den nye hvidvaskbestemmelse i straffeloven, der markant skærper kursen i vores arbejde med bekæmpelse af hvidvask. Paragraffen har gjort det muligt at tilrettelægge en særlig fremadrettet efterforskning, der har givet det foreløbige resultat, at der nu er en person varetægtsfængslet under mistanke om hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed i et meget betydeligt omfang på over 100 millioner kroner,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, SØIK, der understreger, at der fortsat udestår en del efterforskning, og at der derfor endnu ikke er grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt mistanken i sidste ende også skal føre til en tiltale og dermed straffesag.

»Men sigtelserne understreger, at vi nu har fået et ekstra redskab i vores jagt på de kriminelles formuer. Jeg forventer, at vi også i andre sager vil kunne slå endnu mere effektivt til og følge de kriminelle pengestrømme – allerede når SØIK får underretninger om mistænkelige aktiviteter,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, der dermed henviser til, at de aktuelle sigtelser udspringer af en hvidvaskunderretning til SØIK gennem et fast setup, hvor banker, revisorer og andre finansielle aktører skal indberette mistænkelig adfærd.

Af hensyn til sagens videre opklaring er grundlovsforhøret afholdt for lukkede døre. Det er derfor sparsomt, hvilke andre oplysninger SØIK kan dele med offentligheden, men politiinspektør Thomas Anderskov Riis fortæller, at de mistænkelige forhold strækker sig over en periode på halvandet år, og at mistanken vedrører systematisk opdigtede handler gennem en række selskaber med fiktive udenlandske kunder.

Den 45-årige kvinde er sigtet efter hvidvaskbestemmelsen i straffelovens § 290 a, stk. 2, der trådte i kraft den 1. juli 2018, og som kriminaliserer hvid-vask af penge, både når det direkte udbytte af førforbrydelsen er penge, og når et udbytte i andet end penge er blevet omsat til penge, som derefter hvidvaskes.

For yderligere oplysninger:

Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48