Specialanklager i SØIK: »Jeg kan ikke forestille mig at lave andet«
Malene Stage Christensen har været vidt omkring i det juridiske landskab, men anklagergerningens objektivitet og stræben efter retfærdighed har vundet hende over.
Ved en kaffeautomat på Kampmannsgade i København står 40-årige specialanklager i SØIK Malene Stage Christensen og hælder piskefløde i sin sorte kaffe. Det giver lige et ekstra pift, siger hun, inden hun åbner døren til sit kontor.
Ringbind fylder hver en hylde på kontorets reoler, og man kan næsten ikke lade være med at tænke, at mængden af sagsmateriale også gør det nødvendigt med lidt ekstra i kaffen. En af Malenes sager, der har kørt i to år, fylder 40 ringbind alene. Men for Malene er de mange ringbind nærmest som at læse en god krimi.
»Det er jo en spændende form for kriminalitet, jeg sætter mig ind i – det er det, man læser om i aviserne, og jeg får lov at se, hvad der i virkeligheden er foregået. Alle e-mails - alle korrespondancer. Det er mig, der skal være med til at finde ’the smoking gun’. Det bliver jo ikke mere spændende,« siger hun.
Fra advokat til anklager
Malene Stage Christensen har dog ikke altid slået sine folder i SØIK. Som nyuddannet jurist i 2002 startede hun sin karriere på den anden side af Kampmannsgade, hos Kammeradvokaten. Her tog hun sin advokatuddannelse og blev hængende som advokat med fokus på ansættelsesret, indtil hun gik på barsel med barn nummer to i 2010.
»Det var svært at få et arbejde som advokat til at hænge sammen med at være mor til to. Der er et helt andet arbejdspres som advokat, da der skal faktureres timer for at få penge i kassen. Men jeg har altid elsket at føre retssager, så det virkede helt oplagt i stedet at vælge anklagervejen,« fortæller hun.
I vinteren 2010 startede Malene som anklagerfuldmægtig ved Vestegnens Politi, og derfra gik det stærkt. Faktisk nåede hun aldrig at blive anklager. Med hendes tidligere erfaring gik hun direkte fra anklagerfuldmægtig til senioranklager i SØIK efter mindre end tre år i anklagemyndigheden, og efter yderligere tre år blev hun specialanklager.
»Jeg vidste ret hurtigt, at jeg ville have med økonomisk kriminalitet at gøre. Med den erfaring jeg har som advokat, virkede det mest interessant, og som et område, hvor jeg ville kunne gøre en forskel,« siger hun.
Et princip om retfærdighed
Udover en bedre balance mellem arbejds- og privatliv ser Malene en af de største forskelle på at være advokat og anklager som princippet om retfærdighed.
»Som anklager er målet at nå frem til en objektiv, retfærdig sandhed, og ikke en betalende klients sandhed. Her er det embedet, der bestemmer, om der skal rejses en sag. Når man er advokat, er det klienten der bestemmer,« siger hun og tilføjer:
»Men jeg vil ikke dikteres eller gå i retten med noget, jeg ikke tror 100 procent på. Jeg rejser ikke tiltale, medmindre jeg er sikker på, der sker en domfældelse.«
For Malene er det meningsfulde i hendes job dog ikke kun at sørge for domfældelser – det handler ligeså meget om at finde ud af, om der er foregået noget kriminelt eller ej. At finde en tilfredsstillende løsning på et givent problem – også selvom det betyder, at der ikke rejses nogen sag.
»John, for fanden. Vi har det!«
Malene har svært ved at skjule sin begejstring for hendes arbejde i SØIK. Ord som ’spændende’, ’tilfredsstillende’ og ’sjovt’ dukker op igen og igen.
»Jeg kan ikke forestille mig noget sjovere at sidde med. Det er jo vildt spændende at se, hvordan bagmændene arbejder – at sidde med de store sager og finde gennembruddet. Jeg har nogle gange råbt til efterforskeren John, ”John, for fanden. Vi har det!”,« fortæller hun.
Og til fordommene, om at et arbejde i SØIK kræver store matematiske evner, siger Malene:
»At man skal kunne en masse med tal, er kørt helt op. Jeg har ikke nogle særlige forudsætninger, men det er jo heller ikke meningen, det skal være raketvidenskab. Skal jeg læse et regnskab igennem, som jeg synes er svært, så har vi nogle gode revisorer her i huset, som kan hjælpe med det,« siger hun.
Stort, kompliceret og sjovt
Men det kræver struktur og grundighed at sidde med store sager, forklarer Malene. Til gengæld får man også den tid, der skal til, da store sager ikke bliver berammet fra dag til dag, men frem i tiden, så arbejdsdagene kan tilrettelægges.
Og netop muligheden for tilrettelæggelse sætter Malene stor pris på, da hun som mor til tre også skal have et privatliv til at fungere.
»I SØIK har vi gode arbejdstider, fleksibilitet og det er nemt med børn – der aldrig nogen, der siger til mig, jeg ikke kan hente mine børn, og så er der mulighed for hjemmearbejde. Det betyder meget, at det er et arbejde, der kan forenes med at have familie,« siger hun.