600 kasser med kopi-tøj beslaglagt under landsdækkende aktion

600 kasser med kopi-tøj beslaglagt under landsdækkende aktion

16. marts 2018

Torsdag ransagede SØIK i samarbejde med politiet på syv adresser over hele landet. I Silkeborg blev 600 flyttekasser fyldt med formodede kopier af kendte tøjmærker beslaglagt, og en 39-årig mand er blevet fængslet i fire uger. Varerne skulle angiveligt sælges via Facebook og på kræmmermarkeder.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har sammen med politiet torsdag 15. marts gennemført en større ransagningsaktion rundt om i hele landet. Den forudgående efterforskning og ransagningerne har til formål at afsløre ulovligt salg med dertilhørende stor fortjeneste af kopivarer, som distribueres gennem Facebook-grupper og fysisk salg.

I Silkeborg beslaglagde SØIK og politiet cirka 600 flyttekasser med formodede kopivarer af blandt andre mærkerne Peak Performance, Hugo Boss, Moncler, Ralph Lauren, Calvin Klein, NIKE, LEGO mv. Der blev desuden fundet 300 kilo snus og 100 kilo fyrværkeri. I alt skulle der fem fyldte lastbiler til at fjerne de beslaglagte varer fra stedet.

Michael Lichtenstein, fungerende vicepolitiinspektør i SØIK, siger:

»Nu skal vi gennem vores efterforskning bevise, at der er tale om kopiprodukter. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en vis form for organisering af dette ulovlige salg, når der kan afsættes så store mængder af kopivarer.«

Det er SØIKs særlige IPR-gruppe (Intellectual Property Rights), der har stået for efterforskningen samt forberedelsen og udførelsen af gårsdagens aktion.

39-årig mand fængslet i fire uger

En 39-årig mand fra lokalområdet, som formodes at stå bag lageret med de beslaglagte kopivarer, blev anholdt i forbindelsen med beslaglæggelsen. Anklagemyndigheden formoder, at manden sælger varerne gennem Facebook-grupper og på kræmmermarkeder.

Den anholdte mand blev fredag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Viborg, hvor han blev fængslet i foreløbig fire uger.

SØIK havde forud for beslaglæggelserne indledt en efterforskning om salg af kopivarer efter en anmeldelse fra originalmærkernes rettighedshavere. Det drejer sig primært om kopier af flere eksklusive tøjmærker. På baggrund af efterforskningen blev der torsdag 15. marts ransaget på syv adresser i hele landet. Ransagningerne blev gennemført af SØIK med assistance fra Rigspolitiet og politikredsene.

To store beslaglæggelser på en måned

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein, SØIK, fortæller, at beslaglæggelsen i går er den anden store beslaglæggelse af formodet kopitøj, som myndighederne har foretaget, inden for en måned. I februar blev en lignende aktion gennemført i Storkøbenhavn, og her blev cirka 2000 stykker tøj beslaglagt fra et lager.

»De to beslaglæggelser – som der umiddelbart ikke er nogen sammenhæng mellem - viser, at der er et stort marked derude, hvor distributørerne kan afsætte disse kopivarer. Der er med andre ord mange købere til disse ulovlige varer, så vi vil også indstille til, at forbrugerne tænker sig om, før de køber tøj, der angiveligt er mærketøj, og enten er forbløffende billigt og sælges via de social medier eller på for eksempel kræmmermarkeder,« siger Michael Lichtenstein.

SØIK vil også fremadrettet, især i regi af IPR-gruppen, arbejde målrettet mod at afsløre kriminalitet med kopi-varer og lignende lovovertrædelser.

 

Medierne kan kontakte presse-og kommunikationsrådgiver Henrik Madsen på telefon 72 68 90 64.