Politiets afhøring af ofre
Afhøring
Hvis du har været udsat for en forbrydelse, vil politiet som udgangspunkt afhøre dig om, hvad der er sket. Afhøringen foregår normalt på den lokale politistation. Afhøringen kan også foregå der, hvor forbrydelsen er begået (gerningsstedet) eller telefonisk. Politiet skriver din forklaring ned i en politirapport, som du får mulighed for at læse igennem og underskrive. Nogle gange er det nødvendigt at afhøre dig flere gange i løbet af efterforskningen.
Fotokonfrontation
Det kan også være, at politiet i forbindelse med en afhøring gerne vil have dig til at deltage i en fotokonfrontation, hvis politiet ikke er sikker på, hvem gerningsmanden er. Politiet viser dig en mappe med fotografier med mulige gerningsmænd, som du skal se igennem og se, om du kan genkende gerningsmanden.
Politiet afhører også andre personer, der kan have noget med sagen at gøre. Det vil eksempelvis være den person, som politiet mistænker (og måske også har sigtet) for at have begået forbrydelsen. Der er ofte også andre vidner, som skal fortælle om sagen.
Børn under 15 år
Børn under 15 år, der har været udsat for et seksuelt overgreb eller vold, bliver normalt afhørt til video. Det betyder, at barnets forklaring optages på video. Videoen kan bruges som bevis under en eventuel retssag, så barnet ikke skal vidne i retten. Læs mere om videoafhøring af børn.