64-årig tiltalt for svindel for knap 117 millioner kroner

64-årig tiltalt for svindel for knap 117 millioner kroner

24. maj 2019

En tidligere ansat i Socialstyrelsen er i dag af SØIK blevet tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har i dag tiltalt en 64-årig tidligere ansat i Socialstyrelsen for svindel med offentlige midler. Over 300 gange overførte den 64-årige kvinde ifølge anklageskriftet offentlige tilskudsmidler til sig selv, og i alt blev der svindlet for næsten 117 millioner kroner i perioden 1993 til 2018. Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for SØIK.

»Det er stærkt ødelæggende for tilliden til den offentlige sektor, hvis personer, der er sat til at administrere vores fælles værdier, misbruger den stilling og dermed den tillid, de er blevet betroet. Det siger sig selv, at det er en særdeles alvorlig sag, hvis man som medarbejder i den offentlige sektor beriger sig selv på bekostning af samfundet. Det er derfor vigtigt, at den type sager efterforskes meget grundigt og samtidig bliver behandlet så hurtigt som muligt, og jeg er meget tilfreds med, at der efter relativt kort tid nu er blevet rejst tiltale i sagen,« siger Morten Niels Jakobsen, der understreger, at den endelige afgørelse nu er op til domstolene.

Socialstyrelsen indgav den 25. september 2018 en anmeldelse til politiet om uregelmæssigheder i forvaltningen af satspuljemidler. Den 64-årige kvinde blev 5. november 2018 efter anmodning fra de danske myndigheder anholdt i Sydafrika og 8. november udleveret til Danmark, hvorefter hun blev anholdt og varetægtsfængslet. I dag er hun efter en grundig efterforskning i SØIK blevet tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk.

Vil konfiskere 113 millioner kroner

Som en del af den kommende straffesag vil SØIK nedlægge påstand om konfiskation på mere end 113 millioner kroner.

»Vi leder meget bredt efter pengene og værdier, herunder indestående på konti, biler og fast ejendom, i både Danmark og udlandet, og vi har fundet en del, som vi mener er omfattet af konfiskationskravet. Om samfundet nogensinde får alle pengene tilbage, kan jeg desværre ikke love, men vi gør alt, hvad der står i vores magt for, at så mange penge som overhovedet muligt kommer retur til statskassen,« siger Morten Niels Jakobsen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår sagen kommer for retten. SØIK har alene taget stilling til den tiltalte, og det efterforskes stadig, om det er muligt at rejse tiltale mod andre i sagen.

Pressehenvendelser kan rettes til Jens Fuglsang Edelholt på tlf. 30 33 46 89