Anklagemyndighedens Sommerskole 2015 er i gang

Anklagemyndighedens Sommerskole 2015 er i gang
25. august 2015
Af Mikkel Thastum

I går slog Rigsadvokaten dørene op til Anklagemyndighedens Sommerskole 2015, hvor 20 jurastuderende prøver kræfter med arbejdet som anklagere. Udgangspunktet er to faktiske, anonymiserede straffesager, som de i grupper skal arbejde indgående med – fra vidneafhøring, udarbejdelse af anklageskrift til afsluttende procedure i Københavns Byret.

På sommerskolens førstedag blev de studerende budt velkomne og præsenteret for ugens program. De har fået udleveret de straffesager, de skal arbejde med og er blevet introduceret til straffesagens gang, anklageskrift og bevisfortegnelse. Retoriker Janus Beyer har desuden givet retoriske fifs til den gode forelæggelse i retten, og onsdag gælder det procedurens retorik.

På dag to på sommerskolen går de studerende i dybden med bevisførelse i retten og vidneafhøringer. Her taler psykolog Christina Bilstrup om vidnepsykologi og afhøringsteknikker – og så oplever de studerende på egen krop, hvor letpåvirkelig hukommelsen er. Derudover taler forsvarsadvokat Anders Németh om forsvarerens rolle i en straffesag.

Sommerskolen – et indblik i fremtiden
Sommerskolen skal give et så troværdigt billede af jobbet som anklager som muligt. Anklager og medarrangør af sommerskolen, Sidsel Allermann forklarer:

»Vi ønsker at give et så autentisk billede af anklagemyndigheden som muligt. Vi skifter de tunge bøger ud med konkret praksis og et stærkt indblik i arbejdet med en straffesag. Vi håber på den måde, at de studerende får blod på tanden til at gå anklagervejen i fremtiden«.

Den brede undervisning skal ruste de studerende til torsdagens kulmination i Københavns Byret, hvor de selv skal agere anklagere i en ’ægte’ straffesag foran blandt andre byretsdommer Jacob Scherfig.

Læs mere om Anklagemyndighedens Sommerskole 2015


Billeder fra sommerskolens første dag