Anklageraspiranter lærer anklagerens ABC

Anklageraspiranter lærer anklagerens ABC
01. september 2017
Af Henrik Madsen

Anklagemyndighedens sommerskole løb af stablen over fire intensive dage i slutningen af august. Her oplevede de udvalgte på egen krop, hvordan det er at stå i retten som anklager i en ulykkelig samlivssag.

Velformulerede og velklædte står de jurastuderende på skift i retten på Frederiksberg og afhører den tiltalte ”Arne Andersen” og en række vidner på en af årets sidste sommerdage. Omdrejningspunktet er en samlivssag, hvor den tiltalte, Arne Andersen, angiveligt har truet sin ekskone Anja med et gevær på den lokale bodega.

De skiftende anklagere i sagen er de jurastuderende, som er blevet udvalgt til at deltage på anklagemyndighedens sommerskole 2017, som i august fandt sted hen over fire intense dage i København.

»Formålet med den årlige sommerskole er at give de jurastuderende indblik i anklagerlivet og de mange facetter – især den praktiske tilgang til arbejdet, som de studerende ikke får på studiet,« siger HR-medarbejder Kristina Reinholdt fra Rigsadvokatens HR-enhed, som afholder sommerskolen.

Overstiger forventningerne
Til årets sommerskole var der 74 ansøgere. 20 deltagere fra hele landet og på forskellige semestre af jurauddannelsen er blevet udvalgt på baggrund af motiverede ansøgninger. En af dem er Sheila Wille Larsen, som studerer jura på Aarhus Universitet.

»Sommerskolen har i den grad oversteget mine forventninger. Der har været tale om et meget professionelt tilrettelagt forløb med nogle intense dage,« fortæller Sheila Wille Larsen.

Positivt med indlevelse
På sommerskolens sidste dag er det blevet alvor. Her skal de studerendes evner som anklagere stå sin prøve, når de i den fiktive retssag med ”Arne Andersen” på anklagebænken afhører og procederer. Til stede er en rigtig byretsdommer, mens domsmændene udgøres af erfarne anklagere. Den tiltalte og vidnerne spilles af andre medarbejdere i anklagemyndigheden.

Hver enkelt deltager får efter præstationen individuel feedback fra dommeren og domsmændene, hvor der kommenteres på såvel retorik som fremtoning og kvaliteten af afhøringer og procedure.

»Du var følelsesladet i din procedure, og det er godt med indlevelse fra anklagerens side,« lyder det til en af deltagerne fra dommer Jakob Ebbensgaard.

Sommerskoledeltager Sheila Wille Larsens bedste oplevelse undervejs har været gruppearbejdet, hvor deltagerne har fået deres forskelligheder i spil i ”konkurrencen” mod de andre grupper af anklagerspirer.

»Den mest lærerige oplevelse har været afhøring af vidner. Her kunne vi trække på undervisningen i vidnepsykologi, som vi fik i starten af forløbet,« fortæller Sheila Wille Larsen.

Hun har desuden stor ros til overs for de anklagere og andre fagpersoner, der har undervist og lært fra sig undervejs med en udpræget grad af seriøsitet.

Omvende tvivlerne
»Et af formålene med sommerskolen er faktisk at omvende tvivlerne eller at få afklaret, om det er et job for dem eller ej. Det bedste er, når en deltager tror, at vedkommende skal lave noget andet, men ender med at få smag for anklagergerningen,« siger HR-medarbejder Kristina Reinholdt, Rigsadvokatens HR-enhed.

De studerende bliver undervejs i forløbet undervist og trænet i blandt andet straffesagens gang, afhøring, vidnepsykologi, udarbejdelse af anklageskrift, dokumentation i retten etc. Anklagemyndighedens sommerskole 2018 forventes at blive afholdt i august.

 

Alle sommerskoledeltagere foran Retten på Frederiksberg
Alle sommerskoledeltagere foran Retten på Frederiksberg.

 

Sommerskoledeltagerne i retslokalet i Retten på Frederiksberg
Sommerskoledeltagerne i retslokalet i Retten på Frederiksberg.

 

Hold 2 afstemmer deres forventninger til Sommerskolen og jobbet som anklager.
Hold 2 afstemmer deres forventninger til Sommerskolen og jobbet som anklager.

 

Retoriker Janus Beyer underviser i den gode procedure og forelæggelse.
Retoriker Janus Beyer underviser i den gode procedure og forelæggelse.

 

Følg anklagemyndigheden på LinkedIn for at få seneste nyt om kommende arrangementer og ledige stillinger.