Bagmænd anholdt i sag om hvidvask for mere end 350 mio. kroner

Bagmænd anholdt i sag om hvidvask for mere end 350 mio. kroner
11. juni 2020

SØIK har torsdag formiddag anholdt to formodede bagmænd samt yderligere en person i en sag, hvor der i sidste uge faldt to domme for hvidvask. Sagen drejer sig om omfattende moms- og skattesvig og hvidvask for mere end 350 mio. kroner. De to formodede bagmænd forventes fremstillet i grundlovsforhør fredag formiddag.

To formodede bagmænd i en større sag om omfattende moms- og skattesvig og hvidvask for mere end 350 mio. kroner er torsdag formiddag blevet anholdt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

SØIK slog til i en koordineret anholdelses- og ransagningsaktion, hvor de to mænd, der er henholdsvis 38 år og 34 år, blev anholdt samtidig med en tredje mand på 48 år.

Alle tre mænd er frihedsberøvede som en del af en sag, hvor to andre mænd den 3. juni 2020 blev anholdt og dagen efter ved en straksdom blev idømt henholdsvis fem års fængsel og to år og seks måneders fængsel for hvidvask af 353 mio. kroner.

»Vi har siden ransagningerne den 3. juni efterforsket sagen intenst, og vi har blandt andet haft lejlighed til at gennemgå nogle af de effekter, som vi beslaglagde i forbindelse med ransagningen. Vi har endvidere foretaget afhøringer samt en række øvrige efterforskningsskridt, som i dag har ført til, at vi har kunne foretage anholdelse af yderligere tre personer,« siger Christian Jakobsen, der er vicepolitiinspektør hos SØIK. 

To dømte og syv sigtede

To af dagens anholdte er af SØIK mistænkt for at være bagmænd i sagen, hvor et kriminelt netværk med tråde til udlandet er mistænkt for at snyde statskassen for et trecifret millionbeløb gennem brug af fiktive fakturaer og hvidvask.

Efterforskningen i sagen peger på, at de to formodede bagmænd har instrueret og haft en form for ledelsesansvar over for en række af de sigtede og dømte i sagen. De to formodede bagmænd sigtes for moms- og skattesvig efter straffelovens §289 samt for hvidvask, jf. §290a, og forventes fremstillet i grundlovsforhør fredag.

»To af de personer, vi har anholdt i dag, formodes at være bagmænd i det, vi betegner som et særdeles professionelt og velorganiseret, kriminelt netværk. Det er vores formodning, at de to har ledet og organiseret arbejdet i netværket, og at alle de øvrige mistænkte har arbejdet efter instrukser fra de to,« siger Christian Jakobsen.

De tre anholdte er fra København og Nordsjælland. Med dagens anholdte er der i alt syv sigtede i sagen. Derudover er to mænd på 47 og 62 år idømt fængsel i sagen den 4. juni 2020 ved Københavns Byret.

 
For pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på tlf. 30334689