Dan-Bunkering, Bunker Holding og direktør dømt for at sælge brændstof til Syrien

Dan-Bunkering, Bunker Holding og direktør dømt for at sælge brændstof til Syrien

14. december 2021

Retten i Odense har i dag idømt virksomheden A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S bøder på henholdsvis 30 og fire millioner kroner for overtrædelse af EU's forordning om salg af jetbrændstof til Syrien.

A/S Dan-Bunkering Ltd. blev dømt for at have gennemført 33 handler med jetbrændstof til en værdi af 639 millioner kroner med to russiske selskaber, Joint Stock Company Sovfracht og Maritime Assistance LLC, der var agenter for den russiske flåde. I alt 172.000 ton jetbrændstof blev solgt fra virksomheden i Middelfart via de to russiske selskaber i perioden 2015 til 2017. EU indførte sanktionerne mod Syrien i 2014.

Bunker Holding A/S blev dømt for uagtsomt at medvirke til otte af handlerne. Derudover blev Bunker Holdings direktør idømt fire måneders betinget fængsel for sin rolle i sagen. Han er kendt skyldig i uagtsomt at have overtrådt EU´s sanktioner.  

Brændstoffet blev leveret til tankskibe i det østlige Middelhav, og leverancerne begyndte netop på det tidspunkt, hvor det russiske luftvåben gik ind i borgerkrigen i Syrien. Retten fandt det bevist, at brændstoffet efterfølgende blev anvendt til at forsyne de russiske flys bombetogter fra en base nær havnebyen Banias. 

»To selskaber og en direktør er dømt for at sælge mere end 170.000 ton jetbrændstof til russiske virksomheder, som sendte det videre til Syrien. Det siger noget om grovheden af overtrædelsen, at brændstoffet er gået ind i tankene på russiske jagerfly, som på vegne af Assad har bombet i Syrien. Det er selvsagt meget alvorligt, når man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner, der er indført mod et andet land på baggrund af en meget kritisk situation,« siger Anders Rechendorff, senioranklager, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet(SØIK).

Retten har valgt at følge SØIK’s påstand om, at der hos A/S Dan-Bunkering Ltd. skal konfiskeres cirka 15,6 millioner kr. svarende til A/S Dan-Bunkering Ltd.’s fortjeneste ved de 33 handler. 

 

For yderligere oplysninger kontakt Anklagemyndighedens pressetelefon på 72689008.