For første gang i Europa: 39-årig dømt for at udbrede ulovlig filmtjeneste

For første gang i Europa: 39-årig dømt for at udbrede ulovlig filmtjeneste

07. februar 2018
Af Simon Gosvig

En 39-årig mand er idømt seks måneders betinget fængsel i en principiel sag om ulovlig filmstreaming. Sagen er den første af sin art i Europa.

Retten i Odense har i dag idømt en 39-årig mand betinget fængsel i et halvt år og konfiskation af over en halv million kroner for at have medvirket til spredning af den ulovlige pirattjeneste Popcorn Time ved at eje hjemmesiden popcorntime.dk.

Straffesagen er principiel og den første af sin slags i Europa. Det fortæller senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som har ført straffesagen.

»Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa,« siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra SØIK.

Hun samarbejder med en lang række udenlandske myndigheder for blandt andet at bekæmpe ulovlig streaming.

Den 39-årige er dømt for på sin hjemmeside at have vejledt om, hvordan danske brugere kunne hente applikationen Popcorn Time, hvordan de skulle installere og bruge tjenesten, og hvordan de kunne undgå at blive opdaget af myndighederne.

Ifølge dommen tjente den 39-årige i 2015 506.003 kr. i reklameindtægter på hjemmesiden. Med dommen bliver både den fulde indtjening og domænet popcorntime.dk konfiskeret. Han er samtidig idømt 120 timers samfundstjeneste.

»Dommen er et klart signal til dem, der udbreder ulovlige pirattjenester. Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film. Det er et tab for alle. Også forbrugeren,« siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra SØIK, der henviser til, at der dermed bliver færre penge at lave nye film for.

Grundstenen til pirattjenesten Popcorn Time blev lagt i Argentina i 2014 af fire argentinske studerende. Tjenesten er gratis for brugeren, men stort set alt indholdet er ulovligt, fordi filmene ligger på tjenesten uden rettighedshavernes tilladelse.

Tjenester som Popcorn Time er baseret på en bruger-til-bruger teknologi. Når en bruger ser en film på pirattjenesten, får brugeren små dele af filmen fra andre brugere. Samtidig indgår brugeren selv i et ulovligt filmdelingsnetværk og deler filmen med andre.

Den dømte har nu to uger til at beslutte, om han vil anke straffesagen til Østre Landsret.

For yderligere oplysninger kontakt presse- og kommunikationsrådgiver Simon Gosvig, 72 68 90 54.