Genan-stifter får seks års fængsel for groft bedrageri

Genan-stifter får seks års fængsel for groft bedrageri

15. april 2021

Den tidligere virksomhedsejer og Genan-stifter, Bent A. Nielsen, er i dag i Vestre Landsret idømt seks års ubetinget fængsel for mandatsvig og bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Dermed stadfæster landsretten byrettens dom fra april 2019.

Vestre Landsret har i dag stadfæstet dommen for mandatsvig og groft bedrageri til den tidligere Genan-ejer, Bent A. Nielsen. Dommen på seks års ubetinget fængsel er dermed blandt de strengeste straffe for økonomisk kriminalitet, som er givet i Danmark.

Bent A. Nielsen dømmes for at have påført en række banker et tab på ikke under 420 millioner kroner, og for at have brugt over 73 millioner til privat forbrug.

Hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er senioranklager Martin Vedel Stassen tilfreds med, at byrettens dom på seks års fængsel er stadfæstet.

»Der er tale om meget groft bedrageri og mandatsvig. Det er en klar og hård dom, og dermed sender retten også et vigtigt signal om, at den slags kriminalitet skal straffes hårdt. Den dømte tidligere Genan-ejer har brugt et meget stort millionbeløb, som ikke var hans. Han har brugt det til at købe privat lejlighed, til renovering af privat sommerhus og til pengeoverførsler til en række familiemedlemmer. Derudover har han med hjælp fra en revisor ført en række banker bag lyset for at få et milliardlån,« siger Martin Vedel Stassen.

I april 2015 meddelte Genan, at man havde politianmeldt stifteren Bent A. Nielsen for bedrageri og mandatsvig. Regnskaberne fra 2008 til 2012 var misvisende, men revisoren fra Deloitte afgav alligevel blanke påtegninger. Den politimæssige efterforskning førte til, at Bent A. Nielsen blev tiltalt for mandatsvig og bedrageri af særlig grov karakter, og revisoren fra Deloitte, Bjarne Nielsen, blev tiltalt for medvirken til bedrageri. 

Vestre Landsret har også i dag stadfæstet dommen til revisoren fra Deloitte, Bjarne Nielsen, som deltog i svindlen. Han blev idømt tre års ubetinget fængsel for medvirken til bedrageri, og han er samtidig frataget sin ret til at arbejde som statsautoriseret revisor.

Begge de tiltalte nægtede sig skyldige i byretten og ankede dommene på henholdsvis seks år og tre år. Domme der altså i dag blev stadfæstet.

For pressehenvendelser kontakt Anklagemyndighedens pressetelefon på +45 7268 9008.