Gode råd

Gode råd

Her har vi samlet en række gode råd til dig, der er vidne eller offer.

Anmeld forbrydelsen

Hvis du har været udsat for eller været vidne til en forbrydelse, er det vigtigt, at du anmelder forbrydelsen til politiet så hurtigt som muligt efter, at den er begået. Så får politiet mulighed for hurtigt at komme i gang med at efterforske sagen, og du vil bedre kunne huske sagens detaljer, når du skal forklare om dem.

Notér det ned, du har oplevet

Hvis du har været udsat for eller været vidne til en forbrydelse er det en god idé at notere det ned, du har oplevet, lige efter det er sket – som hvad der blev sagt eller gjort eller en beskrivelse af gerningsmanden. Så vil du bedre kunne huske sagens detaljer, når du skal forklare om dem til politiet og i retten, hvis du bliver indkaldt som vidne.

Tal med familie og venner

Du kan have brug for at tale med familie eller venner om det, du har været udsat for, men du skal være forsigtig med at tale om sagens detaljer, da det kan påvirke det, du husker om sagen.

Tag en ven eller et familiemedlem med

Hvis du skal vidne i retten, kan du tage en ven, et familiemedlem eller andre med, som kan støtte dig undervejs, hvis du får brug for det. Det må ikke være en, der skal vidne i sagen.

Tænk oplevelsen igennem

Inden du skal afgive forklaring i retten, bør du tænke det, du har oplevet, igennem. Hvis du har noteret dine oplevelser ned, bør du læse dine notater. Du bør også læse breve, dokumenter eller lignende, der har betydning for sagen, igennem inden retsmødet.

Få vejledning

Hvis du er usikker på, hvordan sagen skal behandles i retten, kan du inden retsmødet tale med for eksempel den anklager, der behandler sagen. Det samme gælder, hvis det vil være særligt belastende for dig at vidne i retten. Det kan også være, at du har en kontaktperson eller bistandsadvokat, som kan give dig vejledning og information om din retsstilling. 

Læs mere om bistandsadvokaten.

Kom i god tid

Hvis du er vidne i en retssag, er det en god idé at komme til retten i god tid, så du kan nå at finde det rigtige retslokale. Hvis du har en bistandsadvokat, kan det også være en god idé at aftale at mødes før det tidspunkt, som du er indkaldt til.
Læs mere om, hvordan du finder retslokalet her.

Få en kopi af dommen

Hvis du er offer i en straffesag, kan du, når sagen er slut, ringe til rettens kontor og få at vide, hvordan sagen er endt. Du kan også bede retten eller anklagemyndigheden om en gratis kopi af dommen.