Guld som valuta er eftertragtet i kriminelle miljøer

Guld som valuta er eftertragtet i kriminelle miljøer

08. november 2023

I Hvidvasksekretariatets rapport for 3. kvartal 2023 kan man læse, at en stigende efterspørgsel på guld i kriminelle miljøer øger risikoen for svindel med karat og værdiansættelse.

Mangel på kontanter i kriminelle miljøer får kriminelle aktører til at afregne med hinanden i andre valutaer, herunder guld. 

Det skriver Hvidvasksekretariatet, der hører under National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), i sin 3. kvartalsrapport for 2023. 

National Enhed for Særlig Kriminalitet vurderer, at kriminelles handel med guld er steget, og at det i særdeleshed er inden for narkokriminalitet, der afregnes i ædelmetallet. Vurderingen stemmer overens med de efterretninger, Hvidvasksekretariatet modtager fra ind- og udland. 

Det er Hvidvasksekretariatets opfattelse, at den stigende efterspørgsel øger risikoen for, at de kriminelle aktører svindler med blandt andet værdiansættelse efter karat. 

Samtidig er det vurderingen at køb og salg af højværdivarer, såsom guld, ædelsten, ure og smykker, sandsynligvis vil stige i de kommende år.

I 2. kvartalsrapport 2023 kunne Hvidvasksekretariatet oplyse, at der er øget efterspørgsel på kontanter i form af kroner og euro i kriminelle miljøer. 

Årsagen til den stigende efterspørgsel er ifølge Hvidvasksekretariatet blandt andet, at det er sværere for kriminelle at transportere kontanter. 

Bankerne, der er forpligtet til at underrette om mistænkelige forhold i henhold til hvidvaskloven, er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker, hvis de udenlandske banker ikke i tilstrækkelig grad kan redegøre for, hvor pengene kommer fra. 

I 3. kvartalsrapport fra Hvidvasksekretariatet er det også muligt at se udviklingen i antal underretninger til sekretariatet, herunder hvor mange underretninger, der har givet mulighed for beslaglæggelse. Derudover kan man fx læse mere om organiseret kriminalitet i sportsbranchen. 

Kvartalsrapporten kan læses her.