Kvinde fængslet i sag om hvidvask for 30 milliarder kroner

Kvinde fængslet i sag om hvidvask for 30 milliarder kroner

20. maj 2021
Af Jens Fuglsang Edelholt

En 47-årig kvinde er i dag blevet varetægtsfængslet ved Københavns Byret i en sag om hvidvask for mere end 30 milliarder kroner. Der er to andre sigtede i sagen, der udspringer af sagen om mulig hvidvask i Danske Banks filial i Estland.

Tidligere i denne måned blev en 47-årig kvinde idømt tre år og 11 måneders fængsel for hvidvask af mindst 140 millioner kroner. I dag blev hun varetægtsfængslet i en anden sag, der drejer sig om mulig hvidvask for mere end 30 milliarder kroner.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) efterforsker sagen, hvor der er to andre sigtede. Den ene er lige nu varetægtsfængslet i England. Alle tre sigtede har været knyttet til et eller flere selskaber i Danmark, som har leveret forskellige tjenesteydelser til en række selskaber, der har kanaliseret de mange penge gennem selskabernes bankkonti. 

Over fire milliarder euro – eller mere end 30 milliarder kroner – blev i en periode fra december 2008 til marts 2016 kanaliseret gennem en række danske kommanditselskaber, der alle havde konti i Danske Banks filial i Estland.  

»Vi har en formodning om, at pengene er kanaliseret gennem selskaberne med det formål at skjule pengenes oprindelse og deres slutdestination, og derfor har vi rejst sigtelser for hvidvask af særlig grov beskaffenhed,« siger Rasmus Maar Hansen, der er senioranklager hos SØIK. 

Sagen udspringer af sagen mod Danske Bank vedrørende hvidvask i bankens filial i Estland. Under efterforskningen af den sag, blev SØIK opmærksom på, at en række danske kommanditselskaber var kontohavere i filialen i Estland, og at store beløb var blevet kanaliseret igennem disse konti. På den baggrund startede SØIK en efterforskning i sagen, og denne efterforskning forventes nu afsluttet inden udgangen af 2021. 

SØIK havde anmodet om varetægtsfængsling af den 47-årige kvinde for sikre hendes tilstedeværelse under gennemførelsen af sagen om de 30 milliarder kroner. 

 

Pressehenvendelser kan ske til anklagemyndighedens pressetelefon på tlf. 72689008