Langt flere underretninger om mulig hvidvask

Langt flere underretninger om mulig hvidvask
09. april 2019
Af Mikkel Thastum

Der blev i 2018 indberettet i alt 35.768 underretninger til Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Det er en stigning på 44 pct. i forhold til året før.

Antallet af underretninger om mulig hvidvask fortsætter med at stige. I 2018 blev der indberettet 44 pct. flere underretninger om mulig hvidvask, og det er særligt bankerne, der gør SØIK opmærksom på mistænkelige forhold.

Ud af i alt 35.768 underretninger om hvidvask i 2018, var det i 26.403 tilfælde pengeinstitutter, der stod bag underretningen. Året før var det tal 18.463, det oplyser politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK.

»Det er godt, at vi ser flere indberetninger om mulig hvidvask fra de professionelle finansielle aktører. Der er i dag et stort fokus på at imødegå hvidvask og terrorfinansiering. Det er vigtigt, at der bliver indberettet, for det giver os mulighed for at se på en konkret mistanke, men også at se på, om der er generelle problemstillinger knyttet til de mange tusinde indberetninger,« siger Thomas Anderskov Riis

Samtidig med, at der lander flere indberetninger hos SØIK, bliver flere af oplysninger videregivet. Typisk bliver oplysningerne fra en mistænkelig indberetning sendt videre fra SØIK til enten en politikreds, hvis den skal efterforskes, eller til skattemyndighederne. I 2018 er antallet af indberetninger, der sendes videre fra SØIK, steget med 75 procent, og over halvdelen af alle indberetninger, der er videregivet fra SØIK, er videregivet til skattemyndighederne.

»Det er vigtigt at sige, at der ikke er tale om anmeldelser. Der er tale om usædvanlige forhold, og i langt de fleste tilfælde er der ikke tale om noget kriminelt. Men de mange indberetninger er afgørende for vores mulighed for at finde den berømte nål i høstakken,« siger Thomas Anderskov Riis.

Læs mere her