Norsk-iraner tiltalt for at hjælpe udenlandsk efterretningstjeneste med attentatplaner i Danmark

Norsk-iraner tiltalt for at hjælpe udenlandsk efterretningstjeneste med attentatplaner i Danmark

25. marts 2020
Af Jens Fuglsang Edelholt

En 40-årig norsk statsborger af iransk oprindelse er blevet tiltalt for at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drab i Danmark. Ifølge anklageskriftet har den 40-årige videregivet oplysninger til den iranske efterretningstjeneste, som skulle bruges til at udføre et attentat mod en person bosat i Danmark.

Justitsministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der bliver rejst tiltale mod en 40-årig norsk statsborger for at hjælpe en udenlandsk efterretningstjeneste med at udføre et attentat på dansk grund.

Den 40-årige norske statsborger af iransk oprindelse er mistænkt for at have indsamlet og videregivet oplysninger til en iransk efterretningstjeneste, så den udenlandske efterretningstjeneste kunne virke inden for den danske stats område. Oplysningerne skulle efter anklagemyndighedens opfattelse bruges til at udføre et drab, og derfor er den 40-årige også tiltalt for medvirken til forsøg på manddrab.

Det oplyser Lise-Lotte Nilas, der er statsadvokat i København.

»Det er særdeles alvorligt, hvis man indsamler og videregiver oplysninger til en fremmed efterretningstjeneste med henblik på, at der skal udføres et attentat på dansk grund. Det er fuldstændig uacceptabelt, at fremmede efterretningstjenester planlægger drab på dansk grund, og det er uacceptabelt, at personer hjælper fremmede efterretningstjenester med at operere i Danmark. Det vil vi ikke finde os i,« siger Lise-Lotte Nilas.

Ifølge anklageskriftet optog den 40-årige fotos og video samt foretog fysisk observation af en persons bopæl samt video af denne persons hustru. Overvågningen og optagelserne blev ifølge anklagemyndigheden udført på ordre og efter instruktion fra en iransk efterretningstjeneste, og den iranske efterretningstjeneste fik overdraget materialet som en del af planlægningen af drabet på den omtalte person. Attentatet blev dog aldrig udført, da planlægningen blev afsløret af politiet.

Den 40-årige er tiltalt for ulovlig efterretningsvirksomhed efter straffelovens § 108, stk. 1, og medvirken til forsøg på manddrab efter straffelovens § 237, jf. § 23, jf. § 21, og påstås udvist af Danmark for bestandigt. 

Sagen er pt. berammet til at begynde den 1. maj ved Retten i Roskilde.

 

For pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på tlf. 30334689.