SØIK anholder seks bagmænd for at drive den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org

SØIK anholder seks bagmænd for at drive den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org

15. januar 2021
Af Jens Fuglsang Edelholt

Torsdag gennemførte SØIK en større aktion, hvor seks adresser i Jylland og på Fyn blev ransaget og seks personer blev anholdt. I alt er syv formodede bagmænd bag den ulovlige, danske fildelingstjenste sigtet.

Seks personer, der er mistænkt for i 2019 at have startet og siden drevet den ulovlige danske fildelingstjeneste asgrd.org med over 20.000 brugere, blev torsdag anholdt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en større aktion. 

I oktober 2020 anmeldte RettighedsAlliancen internetsiden til SØIK, da man havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier – blandt andet var den aktuelle danske film ”Druk” delt flere tusinde gange. 

De anholdte ved torsdagens aktion er en 34-årig fra Odense, en 49-årig fra Hørning, en 45-årig fra Malling, en 53-årig fra Assens, en 42-årig fra Billund og en 48-årig fra Brovst. 

Anholdelserne er en direkte udløber af en anholdelse den 21. december 2020, hvor en 50-årig familiefar fra Middelfart blev anholdt. Han var mistænkt for at være en af bagmændene bag fildelingstjenesten og blev i et retsmøde bag lukkede døre varetægtsfængslet hen over jul og nytår, mens efterforskningen fortsatte for at identificere yderligere bagmænd. De andre formodede bagmænd er nu anholdt, og derfor er den 50-årig løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen.

Det oplyser vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra SØIK’s særlige IPR-gruppe (Intellectual Property Rights), der efterforsker den form for sager i Danmark.

»Det er meget tilfredsstillende, at vi på baggrund af en særdeles effektiv indsats har fået anholdt de personer, vi mener er de ansvarlige bagmænd, så vi kan få dem stillet til regnskab. I forbindelse med efterforskningen er internetsiden med fildelingstjenesten blevet lukket ned – og vi håber, at vi med anholdelserne og fængslingen har sendt det klare signal til de danske pirat-brugere, at SØIKs særlige IPR-enhed går målrettet efter nedlukning af de danske tjenester og efter at stille både bagmænd og brugere til regnskab – ingen er fredede,« siger Michael Lichtenstein.

De seks anholdte mænd fra torsdagens aktion blev sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter og blev efterfølgende løsladt igen. I forbindelse med anholdelserne blev der foretaget ransagninger af de pågældendes hjem, hvor IT-specialister fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) assisterede SØIK med at sikre beviser til sagen.

Michael Lichtenstein advarer mod at bruge de ulovlige fildelingstjenester, da det har store omkostninger. 

»Det rammer samfundsøkonomien og os alle, når der bliver snydt med rettigheder for film og tv-serier, og derfor går vi hos SØIK efter både brugere og bagmænd. Branchen bliver ramt direkte på pengepungen, men det rammer også alle de, der arbejder med at lave film og tv – som fx skuespillere, musikere, frisører og makeupartister. Derudover går statskassen også glip af moms og afgifter,« siger Michael Lichtenstein.


Ved pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på 30334689