SØIK giver rekordbøde i bestikkelsessag

SØIK giver rekordbøde i bestikkelsessag

04. marts 2019
Af Mikkel Thastum

Hempel A/S får historisk stor bøde på 197,5 mio. kr. for bestikkelse rundt om i verden.


Den danske koncern Hempel A/S har vedtaget en bøde på 197,5 millioner kroner for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien.

Det oplyser chefanklager Per Fiig fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Der er tale om den største bøde i SØIKs historie. Bødens størrelse afspejler kriminalitetens grovhed, idet bestikkelsen er foregået systematisk, forsætligt og gennem en længere årrække,« siger Per Fiig om bøden til den danske koncern, som primært producerer maling.

Bestikkelsen er blandt andet foregået ved, at kunder systematisk har fået gaver, penge eller andre fordele for netop at vælge koncernens produkter og ydelser. Den samlede bestikkelsessum er opgjort til cirka 95 millioner kroner.

»Bestikkelse i forretningsforhold er en samfundsskadelig forbrydelse, der undergraver den frie konkurrence. Det er store beløb, og det er foregået gennem lang tid,« siger Per Fiig fra SØIK.

Det var koncernen selv, der i 2017 meldte sig selv.

Sagen er afgjort ved, at koncernen ved et retsmøde i Retten i Lyngby fredag eftermiddag den 1. marts 2019 vedtog en bøde, som var i overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand. Koncernen har samarbejdet med anklagemyndigheden under sagens opklaring, oplyser chefanklager Per Fiig.  

Koncernens datterselskab i Tyskland har i øvrigt erkendt sig skyldig i lignende forhold i koncernens tyske datterselskab og har indgået forlig med de tyske myndigheder ved betaling af en bøde på 3 mio. euro.

Der pågår fortsat efterforskning i sagen, men med denne bøde er sagen mod Hempel A/S afsluttet.

For yderligere oplysninger:

Chefanklager Per Fiig, 41 74 90 48
Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48