SØIK tiltaler 57-årig for svindel med corona-hjælpepakker

SØIK tiltaler 57-årig for svindel med corona-hjælpepakker

19. august 2020
Af Jens Fuglsang Edelholt

En 57-årig mand fra København er tiltalt for svindel med offentlige midler af særlig grov karakter og for grov dokumentfalsk, da han ifølge anklageskriftet uberettiget har forsøgt at få udbetalt midler fra flere af de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget som følge af COVID-19-epidemien.

Falske ansættelseskontrakter, urigtige oplysninger om aflyste arrangementer og vildledende oplysninger om virksomheders omsætning skulle sikre en 57-årig københavner mere end 1,6 mio. kroner i tilskud fra flere af de hjælpepakker, der er vedtaget af Folketinget for at holde hånden under danske virksomheder som følge af COVID-19-epidemien. 

Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har tiltalt manden for svindel med offentlige midler af særlig grov karakter og for groft dokumentfalsk. Flere af forholdene er begået, efter at Folketinget har skærpet straffen for svindel med blandt andet hjælpepakkerne.

Det oplyser Lisbeth Jørgensen, der er specialanklager hos SØIK.

»Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der med offentlige midler skal holde hånden under dansk økonomi i en meget svær situation. Derfor holder vi skarpt øje og slår hårdt ned på enhver form for svindel, og Folketinget har desuden vedtaget skærpede straffe på området,« siger Lisbeth Jørgensen.

SØIK har indtil nu modtaget 94 anmeldelser om svindel med hjælpepakkerne. Anmeldelserne kommer både fra Erhvervsstyrelsen, der udbetaler midlerne, samt fra Hvidvasksekretariatet, der modtager underretninger fra banker om mistænkelige forhold.

Anmeldelserne vedrører et samlet beløb på 30 mio. kroner, mens der til dags dato er beslaglagt mere end fem mio. kroner.

Sagen er planlagt til at begynde i Københavns Byret den 31. august.

 

For pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på 30334689.