Tre ledende medlemmer af ASMLA kendt skyldige i terror

Tre ledende medlemmer af ASMLA kendt skyldige i terror

09. januar 2024

Østre Landsret har fundet tre medlemmer af ASMLA skyldige i spionage og finansiering og fremme mv. af terror i Iran.

Tre tiltalte er i dag kendt skyldige i, som ledende medlemmer af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), at have udført efterretningsvirksomhed på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste, bl.a. fra adresser i Ringsted.

De tre tiltalte blev dømt henholdsvis 8, 7 og 6 års fængsel samt udvisning. En af de tiltalte blev desuden frakendt dansk statsborgerskab. 

Østre Landsret finder det bevist, at de tiltalte indsamlede oplysninger om organisationer og enkeltpersoner i Danmark og i udlandet og om iranske militære anliggender. Oplysningerne blev efterfølgende videregivet til en saudiarabisk efterretningstjeneste. 

Henrik Aagaard, der er specialanklager ved Statsadvokaten i København, er tilfreds med, at de tre tiltalte er kendt skyldige. 

”Der er tale om en alvorlig sag, der handler om, hvordan fremmede magter udøver deres virksomhed på dansk jord. Det er derfor også en særlig sag, og jeg er tilfreds med, at de bl.a. er kendt skyldige i spionage for en udenlandsk efterretningstjeneste,” siger Henrik Aagaard.  

Østre Landsret har endvidere fundet de tiltalte skyldige i at fremme terrorvirksomhed for ASMLAs væbnede fløj Martyr Muhyiddin Al-Nasser Brigaden og den militante organisation Jaish Al-Adl, der begge begår terrorhandlinger i Iran. 

Desuden har retten fundet de tiltalte skyldige i at finansiere og forsøge at finansiere terrorisme ved at have skaffet 15 millioner kroner og have forsøgt at skaffe i hvert fald yderligere 15 millioner kroner fra en saudiarabisk efterretningstjeneste til ASMLA og Martyr Muhyiddin Al-Nasser Brigaden. 

De tiltalte er også skyldige i at have forsøgt at skaffe økonomiske midler fra en saudiarabisk embedsmand til at dække Jaish Al-Adls udgifter til våben, mad, drikke. 

De tre ledende medlemmer af ASMLA har været varetægtsfængslet siden februar 2020 på baggrund af en efterforskning foretaget af Midt- og Vestsjællands Politi og PET.

 

For yderligere oplysninger kontakt anklagemyndighedens pressetelefon på 72 68 90 08. 

Opdateret 12. januar med oplysning om domsafsigelse.