Virksomhed tiltalt for at sælge jetbrændstof til Syrien

Virksomhed tiltalt for at sælge jetbrændstof til Syrien

11. november 2020
Af Jens Fuglsang Edelholt

Et dansk holdingselskab og dets datterselskab er sammen med en direktør i det ene selskab tiltalt af SØIK for at sælge jetbrændstof til russiske virksomheder, som sendte jetbrændstoffet videre til Syrien. Det skete på et tidspunkt, hvor der var indført EU-sanktioner, der forbød salg af jetbrændstof til brug i Syrien.

33 gange solgte en dansk virksomhed i alt omkring 172.000 ton jetbrændstof til russiske selskaber, hvorefter jetbrændstoffet blev leveret til Syrien i strid med EU’s sanktioner mod Syrien. 

Via mellemled blev jetbrændstoffet leveret forskellige steder i Middelhavet og i sidste ende sejlet til en ukendt modtager i Port Banias i Syrien. Handlerne havde samlet en værdi af omkring 647 mio. kroner.

Sådan lyder tiltalen i den sag, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har rejst over for virksomheden. Et holdingselskab samt direktøren i det ene af selskaberne er desuden tiltalt for otte af de 33 handler.

»Det er vores vurdering, at handlerne med de russiske selskaber er en overtrædelse af EU’s sanktioner. Det er selvsagt en meget alvorlig sag, hvis man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner, der er indført mod et andet land på baggrund af en meget kritisk og alvorlig situation,« siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat hos SØIK.

Handlerne mellem den danske virksomhed og de russiske selskaber fandt sted fra 2015 til 2017, og på det tidspunkt var der indført EU-sanktioner mod Syrien med et ”forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien”. 

Sagen er rejst som en overtrædelse af straffelovens §110 c og vil blive ført ved Retten i Odense.

 

For pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på tlf. 30334689.