3,5 års fængsel for groft skyldnersvig

3,5 års fængsel for groft skyldnersvig

02. marts 2016
Af Mikkel Thastum

Landsret stadfæster byrettens dom over Bjørn Stiedl. Han søgte gældssanering, men SØIKs internationale efterforskning afslørede, at han havde kontanter og værdier gemt i flere lande.

Østre Landsret har i dag idømt den 55-årige Bjørn Stiedl 3,5 års fængsel for groft skyldnersvig for cirka 14 millioner kroner. Dommen er en stadfæstelse af byrettens afgørelse fra marts sidste år, og specialanklager Michael Ejlerskov, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) udtrykker tilfredshed med landsrettens dom.

»Dommen flugter fint med den opfattelse, anklagemyndigheden har haft af forbrydelsen,« siger Michael Ejlerskov.

Mistanken mod Bjørn Stiedl om skyldnersvig dukkede op i 2012, da han – mens han sad i fængsel og afsonede en dom på seks års fængsel for selskabstømning – søgte om gældssanering. Det gjorde han blandt andet for at undgå den skattegæld på 81 millioner kroner, der var en udløber af selskabstømmersagen.

I ansøgningen om gældssanering henviste Bjørn Stiedl til, at han havde en meget beskeden indkomst og blot rådede over aktiver for 30.000 kroner. Ikke desto mindre var det den ansøgning, der fik SØIK til at undersøge Bjørn Stiedls forhold.

Undersøgelsen afslørede, at han havde værdier og kontanter for tæt på 15 millioner kroner gemt i udlandet: 2,1 millioner kroner var placeret på bankkonti i Schweiz, Luxembourg, Liechtenstein og Jersey, og så var der ejendomme i Sydfrankrig og Spanien, kunst, en BMW, designermøbler, ure og andre genstande for mere end 12,5 millioner kroner.

Alle værdier var formelt registreret i udenlandske selskaber og fonde, men SØIK har ført bevis for, at de reelt var ejet af Bjørn Stiedl. Alle værdier er tidligere blevet beslaglagt, og Michael Ejlerskov fremhæver den kendsgerning som et af de vigtige signaler:

»Denne sag er et godt eksempel på, at det virker, når vi rammer de kriminelle dér, hvor det gør allermest ondt: nemlig på pengepungen, og når vi får fat i deres aktiver,« siger Michael Ejlerskov.

Men landsrettens afgørelse er der sat endeligt punktum i en sag, som har vist effekten af de seneste års øgede internationale samarbejde om sporing af skjult udbytte fra alvorlig kriminalitet.

»I SØIK har vi tidligere understreget, hvor vigtigt det er, at vi arbejder sammen på tværs af landegrænser, når vi skal efterforske disse sager om økonomisk kriminalitet. Og der er kun grund til endnu en gang at fremhæve den bistand, vi – i denne sag – har fået fra myndighederne i de pågældende lande,” siger Michael Ejlerskov.

Bjørn Stiedl har i både by- og landsret nægtet sig skyldig.