Amagerbanken: Tre tiltalt for groft bedrageri
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) rejser nu tiltale mod en tidligere leder i Amagerbanken for groft bedrageri. To andre personer er også blevet tiltalt i samme sag.
Straffesagen om groft bedrageri handler ifølge anklageskriftet om kriminalitet begået i forbindelse med kreditaftaler med to andre banker. Samtidig har anklagemyndigheden truffet beslutning om, at opgive påtale i sagen vedrørende Østerfælled A/S. Det oplyser Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – også kaldet bagmandspolitiet.
Straffesagens kerne om groft bedrageri er de tre tiltaltes udnyttelse af intern viden om den amerikanske virksomhed Delteks køb af Maconomy A/S i forbindelse med aftaler med to banker om restrukturering af gæld i maj 2010.
»Det er afgørende, at samfundet kan have tillid til de danske banker. Derfor har jeg været stærkt optaget af at få afdækket, om der strafferetligt kunne gøres et ansvar gældende i anledning af de banker, der gik ned under den finansielle krise. Vi har på baggrund af en anmeldelse fra Finanstilsynet grundigt efterforsket forløbet omkring Amagerbanken, og anklagemyndigheden har nu valgt at rejse tiltalte om bl.a. bedrageri af særlig grov beskaffenhed eller medvirken hertil mod tre personer, herunder en tidligere leder i Amagerbanken,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der understreger, at den endelige vurdering af, om der er begået noget strafbart, nu bliver op til domstolene.
Statsadvokaten har besluttet, at der ikke vil blive rejst tiltale mod 11 medlemmer af bestyrelse og direktion i Amagerbanken. De 11 har alle været sigtede i anledning af bankens håndtering af valutaeksponeringer i forbindelse med engagementet med Østerfælled A/S i første halvår af 2010 – det såkaldte Østerfælledkompleks.
»På baggrund af anmeldelserne har vi foretaget en omfattende og grundig efterforskning af sagen. Det har været vigtigt for mig, præcist at få afdækket, hvad der er sket. Efter en samlet anklagerfaglig vurdering, er jeg nået frem til, at der ikke vil kunne føres beviser i en straffesag for, at ledelsen og bestyrelsen har begået noget strafbart i forbindelse med deres håndtering af valutaeksponeringerne i første halvdel af 2010. På den baggrund bliver der ikke rejst tiltalte mod direktionen og bestyrelsen i det tidligere Amagerbanken i forhold til det såkaldte Østerfælledkompleks,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som samtidig henviser til, at der fortsat verserer en civil erstatningssag om disse valutaeksponeringer mod bestyrelsen og direktionen ved Retten i Lyngby.
Baggrund:
Amagerbanken blev erklæret konkurs i februar 2011.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet modtog efterfølgende henholdsvis i januar og juni 2013 anmeldelse fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten, som er kurator i Amagerbanken Aktieselskab under konkurs. Finanstilsynet og Kammeradvokaten anmeldte ledelsen i Amagerbanken for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed ved ikke at træffe de nødvendige beslutninger i forbindelse med den negative valutakursudvikling på den schweiziske franc og den japanske yen, og deraf følgende tab på valutaeksponeringer i løbet af 1. halvår 2010 i særligt det nødlidende Østerfælledengagement. Mistanken gik på, at bestyrelsen og direktionen ved passivitet ikke greb ind og stoppede valutaeksponeringerne, selv om den schweiziske franc steg, og ejerkredsen bag Østerfælled A/S på grund af finanskrisen var insolvente. Kammeradvokaten anmeldte endvidere bankens ledelse for overtrædelse af straffeloven.
Den 28. oktober 2014 blev 11 medlemmer af direktionen og bestyrelsen i Amagerbanken sigtet for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed og straffeloven.
Efter omfattende og komplicerede undersøgelser i sagen har anklagemyndigheden vurderet, at der ikke er tilstrækkelige beviser for, at sagen både bevismæssigt og juridisk set vil kunne føre til domfældelse.
Der verserer fortsat en erstatningssag ved Retten i Lyngby, hvor FS Finans III A/S har indstævnet direktionen og ledelsen i Amagerbanken.
Det er endnu ikke fastsat, hvornår straffesagen mod de tre tiltalte begynder.
Yderligere oplysninger
Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, 22 14 66 48.
Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48.