Skeptiker elsker nu tavlestyring

Skeptiker elsker nu tavlestyring

02. juni 2015

Vicestatsadvokat Eva Rønne fra Rigsadvokaten havde svært ved at se, hvorfor rigsadvokaturen også skulle indføre tavlestyring. I dag glæder hun sig over de nye forretningsgange.

Hvorfor? Det fungerer jo udmærket nu. Vicestatsadvokat Eva Rønne var en af skeptikerne, da Rigsadvokaten som det sidste embede i anklagemyndigheden i sommeren 2014 med hjælp fra Lean-konsulenter lagde sagsbehandlingen om med etableringen af et nyt driftscenter med tavlestyring.

»Jeg var meget skeptisk. Jeg tænkte, hvad skal det nu gøre godt for, og det er da også noget mærkeligt nyt noget,« siger Eva Rønne.

Vicestatsadvokat Eva Rønne var en af skeptikerne, men glæder sig i dag over tavlestyringen i Rigsadvokatens driftscenter, som har givet hende et langt bedre overblik end tidligere.
 

Siden har den erfarne anklager og leder af Højesteretsenheden i Retsafdelingen ændret syn på tavlestyringen, som i dag er en ligeså indgroet del af sagsstyringen hos Rigsadvokaten som i alle andre af anklagemyndighedens embeder. I den karakteristiske rotunde på anden sal af Frederiksholms Kanal 16 kan Eva Rønne hurtigt danne sig et overblik over antallet af ufordelte sager, skarpe frister og ugens produktion. Hun har et præcist overblik over hvilke medarbejdere, der er til rådighed i de kommende uger, og hvilke opgaver de arbejder med.

»Jeg er rigtig glad for tavlestyringen, og effekten har overrasket mig meget positivt. Det er blevet meget nemmere at være chef og driftsleder. Jeg har i dag et overblik, som jeg ikke havde tidligere. Jeg har helt styr på, hvad vi skal nå i denne uge, den næste uge og i de kommende uger, og jeg ved hele tiden, om vi når det, vi skal, og om vi er på omgangshøjde. Det er en stor tilfredsstillelse, som jeg ikke oplevede på samme måde før,« siger hun. 

Fordelte sager på endenummer

For bare et år siden styrede Rigsadvokaten stadig sine sager efter endenummer. Sagerne blev fordelt efter type, hvilket bevirkede, at nogle sagsbehandlere næsten druknede i sager, som fyldte både reoler og gulve på kontorerne, mens andre havde langt mere luft.

»Det var uhensigtsmæssigt og indebar selvfølgelig et ulige flow. Man kunne ikke tage højde for, at nogle sager var sværere end andre, og derfor var sagspresset meget ulige fordelt på de forskellige sagsbehandlere. Man havde ofte ikke mandskab, hvis der kom en hastesag. Det kunne være svært at finde ressourcer, fordi alle sad med deres sager og syntes, at de havde travlt,« fortæller Eva Rønne.

I forbindelse med forberedelserne til det nye driftscenter havde medarbejderne en livlig diskussion om, hvilke sager der egentlig egnede sig til tavlestyring. Det gjorde langt de fleste som erstatningssager, klagesager, straffesager, klager over afgørelser i Den Uafhængige Politiklagemyndighed og sager til Procesbevillingsnævnet. Men der er fortsat også sager, som bliver specialbehandlet som eksempelvis terrorsager, sager om hate crime, sager om medieansvarsloven og straffesager mod journalister.

Som driftsleder glæder Eva Rønne sig over, at hverdagen er blevet mindre stressende for både ledelse og medarbejdere.

»Sagsbehandlerne kan i dag koncentrere sig om én sag ad gangen, og presset med at prioritere sagerne er taget fra dem og lagt over på ledelsen, hvor det ansvar rettelig også skal ligge. Bunkerne og ophobningen af sager er helt klart forsvundet, og vi har heller ikke mange gamle sager liggende,« siger Eva Rønne.

Som leder af driftscenteret har vicestatsadvokat Eva Rønne overblik over både medarbejdere, sager og på en computer tillige skarpe frister for besvarelse af folketingsspørgsmål, lovtekster, sager til Procesbevillingsnævnet og til Højesteret.

Vi skal stille de største krav til os selv

I 2012 tiltrådte Ole Hasselgaard som ny rigsadvokat, og i foråret 2013 gennemførte han en tilfredshedsundersøgelse blandt "kunderne" i anklagemyndigheden – statsadvokaturerne og de lokale embeder af anklagemyndigheden ude i politikredsene. Tilbagemeldingen gav et klart billede af, at der var bred tilfredshed med kvaliteten, men at sagerne samtidig kunne være under endog temmelig langvarig sagsbehandling i anklagemyndighedens højeste embede.

»Vi stiller fra Rigsadvokaten en række krav til resten af anklagemyndigheden om både effektivitet og kvalitet. Så ville det være mærkeligt, hvis ikke vi også stillede meget høje krav til os selv. Jeg mener faktisk, at vi skal stille de største krav til os selv. Med undersøgelsen kunne jeg konstatere, at vi kunne blive bedre til at styre og prioritere vores ressourcer her i huset, og det var grunden til, at vi også lavede et driftscenter,« siger Ole Hasselgaard.

I Retsafdelingen er Eva Rønne helt på linje med rigsadvokaten.

»Det er selvfølgelig afgørende vigtigt for troværdigheden og medarbejdernes opfattelse af rigsadvokaturen, at vi også optimerer vores drift, når vi beder andre om det. Nu har vi været i gang i ni måneder, og det har skabt et langt bedre overblik, en større effektivitet og en hurtigere sagsbehandling,« siger Eva Rønne.