SØIK lukker netbutik med salg af ulovlige slankepiller
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har med en kendelse fra Københavns Byret lukket en dansk netbutik, som solgte ulovlige slankepiller.
Det er sket på baggrund af en konkret efterforskning omhandlende salg af ulovlige slankemidler på internettet. På hjemmesiden powerfulbody.dk kunne man købe produktet SlimeX15, som er et slankemiddel mistænkt for at indeholde sibutramin. Det aktive stof har siden 2010 været forbudt efter en risikovurdering fra det europæiske lægemiddelagentur på grund af risiko for en række alvorlige bivirkninger.
»Vi ser i stigende grad handel på internettet med alle mulige former for ulovlige lægemidler. De er ofte produceret i Østen og bliver solgt til godtroende kunder – nogle gange via en dansk hjemmeside. Der kan være tale om såvel kopivarer som direkte sundhedsskadelige produkter, der kan forårsage voldsomme sundheds- og helbredsmæssige konsekvenser for de personer, som indtager produkterne,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som er chef for SØIK.
Forbrugerne kan være lokket til at købe de ulovlige varer via annoncer, og produkterne bliver sendt direkte til kunden. Nogle hjemmesider henvender sig direkte til danske forbrugere og anvender i den forbindelse anerkendte distributører som eksempelvis Post Danmark til levering af de ulovlige lægemidler.
»Når vi lukker en hjemmeside, betyder det helt konkret, at vi afskærer distributionskanalen. Men mere generelt sender vi også det signal til de potentielle købere på hjemmesiden, at de er ved at købe ulovlig medicin. Det vil forhåbentlig få nogle til at tænke sig om en ekstra gang,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.
Handel med ulovlig eller forfalsket medicin sker i stigende omfang både i Danmark og resten af verden. Både WHO, FN, det europæiske varemærkekontor OHIM og Europol beskriver de store negative samfundsmæssige konsekvenser både i form skadesvirkning for økonomien, personlige helbredsmæssige risici for forbrugerne – og ikke mindst de store indtjeningsmuligheder for kriminelle organisationer. Ofte bliver den store økonomiske fortjeneste på ulovlig medicin brugt til at finansiere terror og handel med bl.a. våben, mennesker og narkotika.
Senioranklager Dorte Frandsen er fagansvarlig for det såkaldte immaterialretsområde og cybercrime hos SØIK. Ifølge hende ser den kriminelle aktivitet på salg af ulovlige lægemidler kun ud til at vokse i fremtiden.
»For de kriminelle er fortjenesten på dette område mange gange større end ved handel med eksempelvis narkotika. Derfor har vi fra dansk side også intensiveret indsatsen på dette område, og efterforskningen af salg af ulovlig medicin på internettet fortsætter,« siger hun.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til senioranklager Dorte Frandsen på 72 68 92 69 eller e-mail.