11 personer sigtet i sagen om Amagerbanken

11 personer sigtet i sagen om Amagerbanken

29. oktober 2014

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har nu rejst sigtelser for overtrædelse af straffeloven og lov om finansiel virksomhed mod 11 personer med tilknytning til konkursen i Amagerbanken. Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Det er vigtigt at få afklaret, om der grundlag for at indlede strafferetlig forfølgning i anledning af Amagerbankens konkurs. Vi har på baggrund af anmeldelser fra både Finanstilsynet og Kammeradvokaten efterforsket sagen, og vi har nu valgt at rejse sigtelser mod en række personer med tilknytning til  Amagerbanken,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen. 

Statsadvokaten understreger, at sigtelserne ikke er ensbetydende med, at der er grundlag for at rejse tiltale i sagen.

»Det er vigtigt at fremhæve, at vi har valgt at rejse sigtelser af hensyn til de pågældendes retssikkerhed, så de har mulighed for at varetage deres interesser bedst muligt i den videre efterforskningsfase. Og jeg vil gerne helt klart sige, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at der i sidste ende vil vise sig et grundlag for at rejse strafferetlig tiltale for økonomisk kriminalitet. Den videre efterforskning vil afdække, om sigtelserne vil ende med en straffesag,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

SØIK vil således i den kommende tid efterforske sagen yderligere bl.a. i form af afhøringer af de pågældende. Statsadvokat Morten Niels Jakobsen vil derfor af hensyn til den videre efterforskning ikke oplyse yderligere om, hvilke paragraffer i lovgivningen, sigtelserne angår. Ligeledes ønsker statsadvokaten ikke at oplyse hvilke personer, der er omfattet af sigtelsen. 

Baggrund:

Amagerbanken blev taget under konkursbehandling den 6. februar 2011.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) modtog i 2013 anmeldelser fra Finanstilsynet og fra Kammeradvokaten, der er kurator i konkursboet efter banken, vedrørende handlinger foretaget af personer med tilknytning til Amagerbanken før konkursen. Statsadvokaten har siden efterforsket anmeldelserne.

Anmeldelserne omfatter en række forhold i Amagerbanken, som er konstateret i forbindelse med Finanstilsynets undersøgelse af sagen og konkursboets gennemgang af udlånsengagementer, omstødelsesundersøgelser og bobehandling i øvrigt.
Det følger af retsplejeloven, at politiet efter anmeldelse om strafbare forhold eller af egen drift iværksætter efterforskning, når der er en rimelig formodning om, at et strafbart forhold, der forfølges af det offentlige, er begået.

Amagerbanksagen bygger bl.a. på meget omfattende anmeldelser, der hviler på et betydeligt dokumentmateriale fra banken og dens samarbejdspartnere. Sager af denne karakter kræver meget betydelige ressourcer i efterforskningsfasen blandt andet med henblik på at identificere relevante dokumenter, gennemgang heraf og afhøring af relevante personer. Efterforskningen af sådanne sager indebærer endvidere et tæt samarbejde med Finanstilsynet. SØIK har endvidere foretaget en vurdering af anmeldelserne og har løbende forsøgt at fremme sagens behandling.
Hvis det vurderes, at der er en rimelig grund til at mistænke en eller flere personer for at have begået en forbrydelse, sigter politiet den eller de pågældende for forbrydelsen. En sigtet i en straffesag har af hensyn til den pågældendes retssikkerhed en række rettigheder, herunder ret til en forsvarer.
Der vil kun blive rejst tiltale i en straffesag, hvis anklagemyndigheden efter afslutningen af efterforskningen vurderer, at der er en tilstrækkelig formodning om, at en sag både bevismæssigt og juridisk set vil kunne føre til domfældelse.
 
 

For yderligere oplysninger:

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, 22 14 66 48.

Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48.