»Praktikopholdet i Grønland bekræftede min interesse for strafferetten«

På sit andet semester på kandidaten drog Nanna Werther afsted til Nuuk i Grønland, hvor hun var ansat som juridisk praktikant ved anklagemyndigheden i Grønland. Opholdet blev en af de bedste beslutninger, Nanna Werther har taget i sin studietid. Udover det spændende møde med Grønland, gav opholdet Nanna Werther praktisk forståelse for strafferetten.
»Gud, kan man komme i praktik i Grønland?«, tænkte Nanna Werther, da en af hendes medstuderende lagde billeder op på Facebook fra sit praktikophold ved Politimesteren i Grønland. Nanna Werther tog kontakt til embedet, og 10 måneder efter var tasken pakket, og Nanna Werther var på vej til Grønland.
»Vi landede fredag eftermiddag og blev kørt afsted til praktikanternes bolig. Det var en ret vild følelse at sidde dér og kigge ud på fjorden og kunne se hvaler, når jeg vidste, at mine venner hjemme i Danmark var i gang med fredagsfesten. Men der er rigtig mange unge nyuddannede i Nuuk, så man får hurtigt et netværk. Og det er et helt unikt sammenhold. Vi var hinandens venner og familie.«
I sit praktikophold var Nanna Werther tilknyttet den juridiske søjle hos anklagemyndigheden ved Politimesteren i Grønland. Her sad hun blandt andet med kviksager som udfærdigelse af bødeforelæg, men også større opgaver som udarbejdelsen af en undersøgelse af sagsbehandlingen i sædelighedssager.
På lige fod med de fuldmægtige
Nanna Werther fortæller, at de juridiske praktikanter stort set arbejder på lige fod med de anklagerfuldmægtige og bliver tildelt et stort ansvar.
»Vi rejste blandt andet selv tiltaler, afgjorde sager med bødeforelæg, udfærdigede anklageskrifter og anmodede om yderligere efterforskning i sager. Alt blev selvfølgelig godkendt af en anklager, men selve sagsbehandlingen stod vi selv for, så arbejdet var enormt selvstændigt og udfordrende,« fortæller Nanna Werther og fortsætter:
»Det var også lærerigt, at der ikke nødvendigvis var et entydigt svar på sagernes problematikker. Jeg havde eksempelvis en jagtrelateret sag med nogle, der havde skudt for mange moskusokser i forhold til deres licens. Der skulle gives en bøde ud fra, hvad fortjenesten havde været ved det ekstra kød, men det var ikke helt ligetil at udfærdige den, for hvad vejer en moskusokse, og beregnes vægten med eller uden knogler og hår? Det fik vi løst med hjælp fra departementet for fiskeri og fangst i Grønland.«
På tur med politikutteren
Foruden den konkrete sagsbehandling, der talte mange jagt-, fiskeri-, volds- og tyverisager, fik Nanna Werther også mulighed for at møde to gange i kredsretten. Det er en af de helt unikke ting ved anklagemyndighedens arbejde i Grønland, at det ikke nødvendigvis er en anklager, der fører sagerne. Også de lokale politibetjente møder i retten og fungerer som anklagere, selvom de ikke har en juridisk uddannelse.
Denne ordning kræver selvfølgelig tilsyn og øget kontrol fra den juridiske ledelse hos Politimesteren i Nuuk, hvilket Nanna Werther fik lov at opleve, da hun kom med politikutteren på en fem-dages besøgsrejse til Sisimiut og Manitsoq – også kaldet region midt – på den grønlandske vestkyst:
»Med politikutteren besøgte vi forskellige lokalstationer og gennemgik deres arbejde. Varetager de deres tilbageholdte overensstemmelse med reglerne, hvad har de af sager, og er der noget, de har brug for hjælp til? Derudover er besøget også til for at skabe relation og nærhed i en organisation, der dækker et kæmpe område. Man forsøger at mindske afstanden mellem embedet i Nuuk og de lokale politistationer, så der sikres synlighed og det bedst mulige samarbejde.«
Ro, spontanitet og praktisk erfaring
Selvom det kan være nervepirrende med et praktikophold så langt væk fra vante rammer, giver Nanna Werther sine varmeste anbefalinger.
»Jeg blev virkelig bidt af livet i Grønland. Der er en helt fantastisk ro og plads til meget mere spontanitet, end jeg oplever i Danmark. Og så var det ikke mindst meget lærerigt at indgå i en arbejdsplads på fuld tid og få lov til at indgå i så stor en del af opgaverne. Det har gavnet mig meget i mine senere studier at have fået den her praktiske erfaring, eksempelvis i straffeproces. Opholdet bekræftede mig uden tvivl i min interesse for strafferetten.«
Om Nanna Werther
BA.jur. fra Aarhus Universitet, 2012. Kandidatstuderende på Københavns Universitet. Stud.jur. hos Rigsadvokaten. Tidligere stud.jur. hos Københavns Politi og juridisk praktikant ved Politimesteren i Grønland.
Læs mere om anklagemyndigheden i Grønland her
Læs mere om anklagemyndighedens tilbud til studerende her