Anklagemyndigheden deltager i Københavns kulturnat
Nødværge eller drab? Det bliver op til publikum at afgøre, om den tiltalte er skyldig, når en sag fra den virkelige verden tages op i Folkedomstolen under Kulturnatten i København. Anklagemyndigheden er med, og formålet er at afmystificere straffesager.
Kulturnatten finder sted hvert år i København, hvor alt fra museer og ministerier til parker og pladser åbner op for en aften i kulturens tegn. I år er Anklagemyndigheden også med, når Advokatsamfundet inviterer til processpillet Folkedomstolen.
Folkedomstolen er en populær, årlig begivenhed på Folkemødet på Bornholm, som for første gang opføres i forbindelse med Kulturnatten i København. I denne udgave af Folkedomstolen udgør publikum nævningetinget, skuespillere udgør den anklagede og vidner, mens anklager, forsvarer og dommer er den ægte varer - ligesom i straffesagen.
Senioranklager Martin von Bülow fra Rigsadvokaten skal være anklager i sagen om drabet på en formodet indbrudstyv, og han ser frem til en aften, der kan give et indblik i Anklagemyndighedens arbejde.
»Jeg synes, det er ret underholdende at få lov til at vise, hvad det er, vi laver, og hvad det vil sige at være anklager. Det er heldigvis de færreste, der kommer til at opleve en straffesag, så jeg tror, der er en del mystik omkring, hvordan det foregår,« siger han.
Straffesager er ikke som på film
Folkedomstolen afholdes i et samarbejde mellem Anklagemyndigheden, Advokatsamfundet, Danmarks Domstole og formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, som også fungerer som aftenens konferencier.
Ifølge Advokatsamfundet er der stor interesse for Folkedomstolen, og senioranklager Martin von Bülow ser arrangementet som en god mulighed for at afmystificere straffesager.
»Jeg tror, de fleste har deres viden om straffesager fra amerikanske film, og det er jo ikke helt sådan, det foregår i virkeligheden. Så forhåbentligt kan publikum få noget ud af det – om ikke andet, så en øget viden,« siger han.
Publikum får også mulighed for at stille spørgsmål til – og debattere – processen bag en straffesag, og de kan stille spørgsmål til både anklageren, forsvareren og dommeren. Martin von Bülow tror, at åbenheden omkring retssagen vil få folk til at deltage.
»Alle har mulighed for at gå ind og se en sag retten, men det er nok de færreste, der gør det. Til Folkedomstolen føler man sig måske mere velkommen, fordi vi inviterer folk til at komme og se og stille spørgsmål,« siger han.
Udover Folkedomstolen byder aftenen på et debatoplæg om forsvarerens etiske dilemmaer, hvor en forsvarer stilles over for en række dilemmaer i mødet med en klient.
Retten i Næstved deltog også i Næstved Kulturnat med en Folkedomstol.
Arrangementet foregår fredag den 13. oktober i Advokaternes Hus klokken 18.00-23.00.