International måling: Danmark kåret til verdens bedste retssamfund

International måling: Danmark kåret til verdens bedste retssamfund

21. februar 2018

En international organisation med Desmond Tutu som talsperson bedømmer Danmark til at have verdens bedste retssamfund.

Der er topkarakter til Danmark fra den internationale organisation World Justice Project, som årligt måler retstilstanden i 113 af verdens lande.

Ifølge organisationen er Danmark verdens bedste retsstat - efterfulgt af vores nordiske naboer i Norge, Finland og Sverige.

I målingen får Danmark en førsteplads med en samlet score på 89 ud af 100, mens et land som USA ligger på en 19. plads med 73 point, efterfulgt af lande som Spanien på en 23. plads (70 point) og Italien på en 31. plads (65 point).

Målingen af retstilstanden sker ud fra 48 parametre om blandt andet fundamentale menneskerettigheder, mængden af korruption og statens åbenhed.

Juraprofessor emerita Eva Smith fra Københavns Universitet mener, at der er grund til at glæde sig over vurderingen af det danske system, men hun advarer samtidig mod at blive for selvtilfreds.

»Vi skal glæde os over placeringen, men vi skal selvfølgelig forsøge at gøre tingene endnu bedre. Vi skal ikke hvile på laurbærrene. Selvom det er et svært område at perfektionere, skal vi stræbe efter at gøre det endnu bedre. Men det er nu engang et klap på skulderen, som I har fortjent,« siger Eva Smith til Anklagemyndigheden.dk i forbindelse med offentliggørelsen af målingen.

Nogle af parametrene, som Danmark får topkarakter for, er fraværet af korruption og foreningsfrihed.

Måles der alene på parametre for det strafferetlige system, indtager Danmark en tredjeplads i verden, lige efter Norge og Finland. Her har organisationen vurderet på politiet, forsvarsadvokater, domstolene, kriminalforsorgen og anklagemyndigheden.

World Justice Project er en uafhængig organisation, der siden 2006 har arbejdet på at forbedre retstilstanden i verden. Ifølge opgørelsen ser retstilstanden værst ud i landene Afghanistan (34 point), Cambodia (32 point) og Venezuela (29 point).

Talspersonen for organisationen er menneskerettighedsaktivist og ærkebiskop Desmond Tutu.

»Retsstatsprincippet er vigtigt for os alle. For hele den menneskelige familie. Uanset hvor vi bor, hvordan vi ser ud, uanset vores etnicitet, religion, køn geografiske placering eller klasse,« siger Desmond Tutu om vigtigheden af retsstaten på World Justice Projects egen hjemmeside.

Ifølge Desmond Tutu er en velfungerende retsstat afgørende, fordi den samtidig er en forudsætning for et lands økonomiske og sociale udvikling.

Læs hele målingen fra World Justice Project.