SØIK: Mistænkt mand anholdt i svindelsag fra Socialstyrelsen
Efter en international arrestordre fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er en mistænkt mand anholdt i Sydafrika i svindelsagen fra Socialstyrelsen om 111 millioner kroner.
En mand der kan sættes i forbindelse med svindelsagen fra Socialstyrelsen er anholdt i Johannesburg International Airport i Sydafrika. Han blev på baggrund af en dansk arrestordre anholdt af lokale myndigheder, da han forsøgte at udrejse af landet.
Det oplyser politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
»Anholdelsen i Sydafrika er resultatet af en efterforskning i fremdrift og et stærkt internationalt samarbejde. Vores hovedfokus er fortsat at anholde den 64-årige hovedmistænkte, men i den samlede opklaring af svindelsagen fra Socialstyrelsen er anholdelsen af manden i lufthavnen et vigtigt skridt,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK.
Den anholdte mand er blandt tre mistænkte personer, som er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Hertil kommer den 64-årige kvinde fra Socialstyrelsen, der fortsat bliver betragtet som den hovedmistænkte i sagen om svindel med omkring 111 millioner kroner fra Socialstyrelsens særlige satspuljemidler.
»Manden i lufthavnen er anholdt, fordi vi mener, han har haft en hovedrolle i at bruge pengene, som savnes i Socialstyrelsen. Derfor er han sigtet for omfattende hæleri, som kan give op til otte års fængsel under særligt skærpende omstændigheder,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK, der understreger, der ikke er rejst tiltale i sagen, og at skyldsspørgsmålet alene afgøres ved domstolene.
Anholdelsen skete tirsdag aften. Den anholdte mand er nu blevet varetægtsfængslet af en sydafrikansk domstol. Han er tidligere i forløbet blevet varetægtsfængslet in absentia i Danmark. Af hensyn til den samlede efterforskning har lokale myndigheder i Sydafrika og SØIK ønsket at holde anholdelsen hemmelig indtil nu.
Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den pågældende strafforfulgt i Danmark.
»Jeg håber og tror på en smidig proces, men i sidste ende er spørgsmålet om udlevering naturligvis op til de lokale myndigheder og domstole,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.
Både Sydafrika og Danmark har tiltrådt Udleveringskonventionen fra 1957.
Der er i Københavns Byret nedlagt navneforbud i forhold til manden.
Pressehenvendelser kan ske til Simon Gosvig, presseansvarlig i SØIK, på telefon 72 68 90 54.