60 dages fængsel for ulovlig streaming af tv-kanaler

Ulovlig streaming af tv-kanaler på private hjemmesider er ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet et voksende problem. Men det koster dyrt at bryde loven.
En mand fra Nordjylland har ved Retten i Aalborg fået 60 dages betinget fængsel for ulovligt at have streamet omkring 80 tv-kanaler og lagt dem på hjemmesiden whargarbl.dk. Med et enkelt klik kunne alle se betalingskanaler som eksempelvis Eurosport, TV3, Cartoon Network og Viasat – helt kvit og frit.
Sagen blev oprindeligt anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) af Viasat og STOP, som bl.a. repræsenterer TV2 A/S, C More Entertainment AB og SBS Discovery. Efterforskningen førte frem til indehaveren af hjemmesiden Whargarbl, der i retten forklarede, at han streamede tv-kanalerne, »fordi han kunne«.
Per Fiig er vicestatsadvokat i SØIK. Ifølge ham er sagen mod Whargarbl udtryk for en stigende tendens med privat streaming af betalings-tv. Et eksempel er den globale streamingtjeneste Popcorn Time, som viser gratis film uden om den betalende branche, og som på kort tid er blevet mere populær end betalingskanalen Netflix i både Holland og Sverige.
»Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på. Vi ser i den forbindelse både mindre streamingtjenester som Whargarbl, der opstår i forskellige internet-fora, og de helt store streamingtjenester som Popcorn Time. Sagen mod Whargarbl viser, at anklagemyndigheden og domstolene betragter ulovlig streaming som alvorlig kriminalitet, der kan koste udbyderne en frihedsstraf,« siger vicestatsadvokat Per Fiig.
Nogle streamingtjenester gemmer sig bag snørklede it-tekniske konstruktioner, og derfor foregår politiets efterforskning ofte i et tæt samarbejde med Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Centeret har den tekniske kapacitet og ekspertise til at følge og afdække it-tekniske spor, som altid afsættes, når nogen agerer på nettet.
Senioranklager Dorte Frandsen er til daglig fagansvarlig for Immaterialretsområdet og Cybercrime hos SØIK.
»Der kan være mange grunde til, hvorfor nogle streamer ulovligt. Nogle personer gør det af ideologiske årsager – andre bare for at tjene penge. Men fælles for dem alle er, at det er ulovligt og en krænkelse af dem, som har rettighederne til de viste udsendelser. Det gælder også DR's rettigheder til at udsende egne tv-udsendelser. Selv om man gratis kan se DR, kan man ikke straffrit bare tage DR's signal og selv udgive det,« siger Dorte Frandsen.
Dommen i Aalborg omfatter ud over den betingede fængselsstraf også et erstatningsforlig på 100.000 kr., som den dømte skal betale til de forurettede tv-selskaber.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til senioranklager Dorte Frandsen på telefon 72 68 92 69 eller mail DKH002@politi.dk