Dansk anklager får højtplaceret post i Europarådet

Vicestatsadvokat Alessandra Giraldi er valgt som vicepræsident i Consultative Council of European Prosecutors under Europarådet. Ifølge hende selv er valget et udtryk for international anerkendelse af den danske anklagemyndighed.
En anerkendelse af den danske anklagemyndighed. Det er ifølge vicestatsadvokat Alessandra Giraldi fra Rigsadvokatens internationale enhed årsagen til, at hun for en toårig periode er blevet valgt som vicepræsident i Consultative Council of European Prosecutors (CCPE) under Europarådet. Det skete på et møde i CCPE i Rom i januar.
»Det er en anerkendelse af Danmark og den måde, som vi driver anklagemyndighed på. Man kan se, at vi har opbygget et system uden korruption, og som samtidig har en høj integritet, effektivitet og professionalisme. Det er det, som de andre lande værdsætter ved den danske anklagemyndighed og føler sig inspireret af,« siger Alessandra Giraldi.
Med undtagelse af Hviderusland er alle lande i Europa medlemmer af Europarådet. Det arbejder for at fastsætte fælles standarder for medlemslandene, og organisationen er nok mest kendt for Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra 1950 og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Europarådet har på den måde intet med EU at gøre og er i sammenligning en langt bredere organisation, der også tæller lande som bl.a. Rusland, Georgien, Aserbajdsjan og Ukraine.
Formålet med Consultative Council of European Prosecutors (CCPE) er at hjælpe med til at sikre, at medlemslandene lever op til de fælles standarder om anklagemyndighedens uafhængighed, status, opgaveløsning og rolle i samfundet, som Europarådet besluttede i år 2000. Europarådet nedsatte Consultative Council of European Prosecutors (CCPE) i 2005, og der sidder i dag repræsentanter fra alle 47 medlemslande foruden en række lande med observatørstatus som bl.a. Vatikanstaten, USA, Israel og Canada.
I december 2014 vedtog CCPE 20 principper til at sikre en uafhængig anklagemyndighed, og i det løbende arbejde er fokus oftest rettet mod de lande, som viser tegn på problemer med korruption, manglende uafhængighed af regeringer og manglende muligheder for at agere frit.
»Principperne for retsstaten og anklagemyndighedens uafhængighed er noget, som vi tager for givet i Danmark. Men der er situationen helt anderledes i mange andre lande – også i Europa. I CCPE har vi lige lavet en tilkendegivelse om situationen i Tyrkiet, hvor mange dommere og anklagere bliver forflyttet mod deres vilje,« siger Alessandra Giraldi.
Hun har selv været Danmarks repræsentant i CCPE siden 2009 og blev opfordret til at stille op til vicepræsidentposten, der som ofte fører til posten som præsident to år senere. Udnævnelsen får ingen indflydelse på Alessandra Giraldis arbejde som vicestatsadvokat i Rigsadvokatens internationale enhed.
