To mænd får straksdom for hvidvask af 353 mio. kroner

To mænd får straksdom for hvidvask af 353 mio. kroner

04. juni 2020

To mænd, der onsdag formiddag blev anholdt af SØIK, er torsdag idømt en straksdom ved Københavns Byret på henholdsvis fem år og på to år og seks måneder for hvidvask af 353 mio. kroner.

Torsdag er to mænd blevet idømt henholdsvis fem års ubetinget fængsel og to år og seks måneders ubetinget fængsel for deres rolle i et svindelnetværk, der har snydt statskassen for et trecifret millionbeløb.

Det drejer sig om en 47-årig mand, der blev dømt for hvidvask af 353 mio. kroner, hvoraf den unddragne A-skat, AM-bidrag og moms udgør 220 mio. kr. Han har erkendt, at han har modtaget hundredvis af mio. af kroner fra kriminalitet via en række selskaber. Herefter er pengene blevet kanaliseret videre til udlandet. Han er blevet idømt fem års fængsel.

Derudover er en 62-årig blevet idømt to år og seks måneders fængsel for hvidvask af 78 mio. kroner i samme sagskompleks.

Dommene faldt torsdag i Københavns Byret lidt over et døgn efter, at begge mænd blev anholdt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) ved en aktion onsdag formiddag.

Efter anholdelsen har de to mænd erkendt deres roller i svindelnetværket, og det er baggrunden for de hurtige domme, oplyser Alexander Dzogov, der er specialanklager hos SØIK.

»De to dømte har indrømmet deres rolle i et svindelnummer, der har snydt statskassen for flere hundrede millioner af kroner og har hvidvasket hundredvis af millioner af kroner, der stammer fra kriminalitet. Derfor har vi allerede et døgn efter anholdelsen fået dem idømt fængsel i henholdsvis fem år og to år og seks måneder ved byretten. Det er nærmest historisk hurtige domme i en sag om økonomisk kriminalitet af denne her karakter,« siger han.

I alt blev seks personer anholdt ved aktionen onsdag formiddag, hvor både virksomheder og enkeltpersoner blev ransaget af SØIK på 22 adresser på Sjælland. 

Onsdagens anholdelser bundede i en mistanke om moms- og skattesvindel og hvidvask. Det er politiets formodning, at et særdeles professionelt og velorganiseret netværk fremstillede og brugte falske fakturer til at opnå fradrag, hvorefter pengene er kanaliseret gennem en række andre selskaber, trukket ud og sendt tilbage til de oprindelige selskaber.

Der har i sagen været et efterforskningssamarbejde mellem Nordsjællands Politi, Særlig Efterforskning Øst og SØIK. Dertil har der været et samarbejde med Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.

Der foregår fortsat efterforskning i sagen

 

For pressehenvendelser kontakt Jens Fuglsang Edelholt på tlf. 30334689.