Første tiltale for overtrædelse af koranloven
To personer er tiltalt for utilbørlig behandling af et religiøst skrift.
Statsadvokaten i København har rejst den første sag om overtrædelse af straffelovens § 110 e, stk. 2, om utilbørlig behandling af et religiøst skrift. Det sker efter, at justitsministeren, der har påtalekompetencen i denne type sager, har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at rejse tiltale.
Tiltalen drejer sig om, at to personer i et telt under Folkemødet på Bornholm den 15. juni 2024 offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds, har gjort sig skyldige i utilbørlig behandling af en koran.
”Det er vores vurdering, at der i forbindelse med arrangementet under Folkemødet skete utilbørlig behandling af en koran, og at det skete offentligt, da det blev overværet af en række personer og desuden udbredt til en videre kreds ved at blive filmet og livestreamet via Facebook. Fordi det er den første sag, efter bestemmelsen trådte i kraft, har vi bedt om, at sagen bliver ført som en domsmandssag. Der bliver nedlagt påstand om bødestraf,” siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København.
Sagen er sendt til berammelse ved Retten på Bornholm. Den er endnu ikke berammet.
Straffelovens § 110 e lyder:
”Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der offentlig forhåner en fremmed nation, en fremmed stat, dens flag eller andet anerkendt nationalmærke eller De Forenede Nationers eller Det Europæiske Råds flag.
Stk. 2. På samme måde straffes den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds gør sig skyldig i utilbørlig behandling af et skrift, der har væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund, eller en genstand, der fremstår som et sådant skrift.”
Straffelovens § 110 f lyder:
”De i dette kapitel omhandlede forbrydelser er i alle tilfælde genstand for offentlig påtale, der sker efter justitsministerens påbud.”
Pressehenvendelser kan ske til anklagemyndighedens pressetelefon på 72689008.