Ingen straffesag efter fejl i ventetid på kræftbehandling

Ingen straffesag efter fejl i ventetid på kræftbehandling

01. maj 2025
Af Anette Pedersen

Statsadvokaten i Viborg stopper efterforskningen i sag fra Aarhus Universitetshospital om stillingsmisbrug og pligtforsømmelse efter at over 300 patienter ventede for længe på kræftbehandling. Sigtelsen mod ledende medarbejdere frafaldes.
 

Statsadvokaten i Viborg er færdig med at gennemgå sagen og stopper i dag efterforskningen. Tre ledende medarbejdere på Aarhus Universitetshospital har været sigtet for overtrædelse af straffelovens § 155 – 157, som handler om stillingsmisbrug, pligtforsømmelse og grov eller gentagen skødesløshed i tjenesten. Sigtelsen mod de tre medarbejdere, der er omfattet af navneforbud, frafaldes.

De tre medarbejdere var sigtet efter straffeloven for at være ansvarlige for, at over 300 patienter ventede for længe på kræftbehandling på Mave- og Tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i perioden fra 1. januar 2022 til 18. marts 2023. Flere patienter ventede for længe på en operation, som de havde de ret til at modtage inden for to uger, efter de fik den tilbudt. Alternativt skulle de tilbydes behandling på et andet hospital eller i udlandet. Det tilbud fik mange af patienterne ikke. Det er desuden undersøgt om patienters samtykke til fristoverskridelsen blev indhentet forkert.

Region Midtjylland har erkendt fejl i patientforløbene, og Kammeradvokaten har i en rapport slået fast, at der "med overlæg" var begået fejl på Aarhus Universitetshospital. Flere borgere anmeldte Aarhus Universitetshospital og dets ledelse til Østjyllands Politi, som har efterforsket sagen og gennemgået materiale og afhørt patienter og personale.

Det er søgt afdækket i efterforskningen, om der kunne placeres et strafferetligt ansvar hos en eller flere enkeltpersoner for de fejl og kritisable forhold, som Kammeradvokatens rapport beskriver blev begået i forbindelse med administrationen af de maksimale ventetider. Det er Statsadvokaten i Viborgs vurdering, at der ikke er grundlag for at gøre et strafferetligt ansvar gældende.

”Beviskravet i en straffesag er højt, og anklagemyndigheden må kun rejse en straffesag, hvis vi vurderer, at der er tilstrækkelige beviser til, at de sigtede vil blive dømt. I denne sag har vi vurderet, at det ikke er muligt at føre tilstrækkelig bevis for, at en eller flere ledende enkeltpersoner har handlet på en måde, så de har overtrådt straffeloven i forbindelse med administrationen af ventetider for behandling af patienter i kræftforløb,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, Statsadvokaten i Viborg.

En Rigsrevisionsundersøgelse fra april 2024 slår fast, at overskridelse af ventetider for kræftpatienter ikke kun har fundet sted på Mave- og Tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, ligesom det i regionerne har været udbredt, at patienterne ikke korrekt er blevet henvist til andre behandlingstilbud.

”Efterforskningen har blandt andet vist, at ledelsen på Mave- og Tarmkirurgisk afdeling har gjort forsøg på at løse de kapacitetsudfordringer, som var på afdelingen. Herudover har der, siden sagen blev anmeldt vist sig et behov for at præcisere, hvad der nærmere ligger i pligten til at tilbyde et andet behandlingssted. Samlet er det derfor vurderingen, at der ikke er det fornødne grundlag for at gøre et straffeansvar gældende mod de ledende personer,” siger Jakob Berger Nielsen.

Statsadvokaten i Viborg har ikke forholdt sig til, om der er begået tjenesteforseelser i sagen, som kan medføre disciplinært ansvar, idet det ikke er anklagemyndighedens kompetence at foretage den vurdering.

 


Pressehenvendelser kan ske til anklagemyndighedens pressetelefon på 72689008.