Ny bygning styrker samarbejdet mellem københavnske efterforskere og anklagere

Ny bygning styrker samarbejdet mellem københavnske efterforskere og anklagere

26. marts 2014

Nyt hus på Teglholmen samler Københavnske efterforskere og anklagere

Fra den 16. maj bliver det let for Københavns Politi hurtigt at samle større efterforskningshold til store presserende sager. Den dato flytter 100 anklagere og administrative medarbejdere fra fire advokaturer og tre adresser sammen med 300 efterforskere i et helt nyt efterforsknings- og anklagerhus på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

»I den nye bygning kan vi hurtigt sætte efterforskningshold med for eksempel 20 efterforskere og anklagere sammen i en periode. For vi flytter bare nogle arbejdspladser, og der er masser af stikkontakter allevegne. Huset indbyder til samarbejde på tværs, og det understøtter vores strategi,« siger Thorkild Fogde, politidirektør i Københavns Politi.

Han sammenligner med Politigården, hvor efterforskere og anklagere fra advokaturerne for organiseret kriminalitet og personfarlig kriminalitet i dag arbejder.

»Politigården fejrer 90 års fødselsdag i år, men politiarbejdet har ændret sig meget siden 1924, og i dag er Politigården ikke særlig funktionel. Det er en bygning af lukkede døre, og arkitekturen indbyder ikke til, at man færdes hos hinanden. Desuden er Politigården fredet, så det er enormt besværligt at skaffe plads til større efterforskningshold. Vi skal ansøge i tre eksemplarer om at flytte en stikkontakt,« siger Thorkild Fogde og nævner attentatet mod Lars Hedegaard og hackersagen mod CSC, der krævede hurtig nedsættelse af større efterforskningshold.

Ny bygning samler administrative medarbejdere og politianklagere

Den nyopførte bygning på Teglholmen er miljøcertificeret, og de 9.227 kvadratmeter samler efterforskere og anklagere fra fire advokaturer: personfarlig, organiseret, økonomisk og særlovskriminalitet. De to stationsadvokaturer City og Bellahøj bliver på deres nuværende adresser, og det samme gør Task Force Øst, mens de små og nedslidte lejemål rundt om Politigården og i Store Kongensgade forlades.

Foto: NCC
 

Flytningen samler også kredsens politianklagere, der i dag sidder bag Politigården og på Bellahøj Station. Hele samlingen giver stordriftsfordele og åbner for nye måder at samarbejde og tilrettelægge behandlingen af sager på, mener Thorkild Fogde.

»Vi samler også advokaturernes administrative medarbejdere og ansætter en samlet kontorleder for over 30 medarbejdere. Størrelsen og tyngden gør, at vi kan afprøve nye og mere effektive måder at fordele arbejdet på,« siger Thorkild Fogde, der dog ser den største fordel i, at efterforskere og anklagere fremover lettere kan arbejde sammen på tværs af afdelinger og advokaturer.

»Det får vi blandt andet gavn af, når vi som led i vores udviklingsplan nu også trækker efterforskningen af alle vores økonomiske sager ind fra stationerne og behandler dem ét sted i politikredsen. Og når hele vores centrale efterforskningsenhed og specialadvokaturer samles i et mere åbent kontorfællesskab, får medarbejderne indsigt i og føling med hinandens arbejde. Det hele styrker fællesskabet,« siger Thorkild Fogde.

Nogle medarbejdere vil savne historiske cellekontorer

Flytningen har dog også bekymret nogen. Dels er nogle medarbejdere kede af at forlade de historiske omgivelser, mens andre er bekymrede for, at de skal sidde sammen med flere end på Politigårdens små enkeltmands eller dobbeltkontorer. Endelig har anklagerne peget på, at de ikke længere kan gå den ene km til Københavns Byret, når afstanden bliver ca. 4 kilometer.

Thorkild Fogde oplyser, at den nye bygning ikke bare rummer deciderede storrumskontorer, men kontorer af blandede størrelser – det vil sige både enkeltmandskontorer og kontorer, mødelokaler og afhøringsrum for to, fire og otte medarbejdere samt sektionerede afsnit af forskellig størrelse.

»Det er klart, at mange føler en vis veneration for de historiske omgivelser på Politigården. Men enkelt- og dobbeltkontorer findes ikke længere i moderne kontorbyggeri, og vores nye bygning er bygget til, at flere kan arbejde sammen uden at ødelægge det for hinanden. Gulve, vægge og lofter er lydisolerede,« siger Thorkild Fogde.

Han medgiver, at afstanden til Københavns Byret bliver større. Men mener, at udfordringen er til at overvinde.

»Så må man cykle eller køre i bil. Det klarer vi i dag, når der skal mødes i retten på Frederiksberg, og omvendt får vi kortere vej til den kommende sikrede retssal på Vigerslev Allé ved Vestre Fængsel, som skal udgøre den nye grundlovsvagt,« siger Thorkild Fogde.

Politigården får mere administrativ karakter

Når efterforskerne og anklagerne rykker ud af Politigården, overtager andre deres pladser. Det bliver i højere grad mere administrative enheder som hittegods, kriminalprævention og eftersøgning, men der vil stadig være operative enheder med vagtcentral, servicecenter og civilpatruljer.

»Politigården bliver hjemsted for sammenbragte enheder og får mere administrativ karakter. Vi kunne have samlet de mange små enheder, som ikke har så meget med hinanden at gøre, på Teglholmen, men vi ville hellere udnytte muligheden til at samle efterforskningsafdelingerne og advokaturerne, der virkelig har brug for hinanden og for fleksible rammer i det daglige,« siger Thorkild Fogde.

Med flytningerne går Københavns Politi fra 21 lejemål til 14 og sparer dermed cirka 5 millioner kroner årligt i husleje, selv om den meget dyre politigård stadig vejer tungt i det samlede budget.

”Vi planlægger selvfølgelig en officiel indvielse af det nye Efterforsknings- og Anklagerhus, så snart vi er kommet på plads og har fået ryddet op i flytterodet – og så skal vi også nok få taget et billede med en rigtig politibil foran”, siger politidirektør Thorkild Fogde.