Øget fokus på vekselkontorers hvidvask af sorte penge
Rapport fra Bagmandspolitiet peger på, at især vekselkontorer bliver brugt til at hvidvaske penge. Der er tale om betydelige beløb, og der vil derfor fremover være øget fokus på vekselkontorernes aktiviteter.
Rapport fra Bagmandspolitiet peger på, at især vekselkontorer bliver brugt til at hvidvaske penge. Der er tale om betydelige beløb, og der vil derfor fremover være øget fokus på vekselkontorernes aktiviteter.
Kriminelle fra forskellige miljøer vælger i vidt omfang vekselkontorer til hvidvask af udbytter fra narkotikakriminalitet, menneskesmugling, biltyverier, røverier, smugling af tobak og alkohol samt skatte- og afgiftskriminalitet og anden økonomisk kriminalitet.
Fremover vil der derfor være større fokus på vekselkontorerne, når myndighederne skal vurdere risikoen for hvidvask. Det fremgår af den netop offentliggjorte rapport "Hvidvask i Danmark – Den nationale risikovurdering 2015", som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Bagmandspolitiet) står bag. Rapporten er den første af sin art og har til formål at give både myndigheder og den private sektor et bedre grundlag for at tilrettelægge indsatsen mod hvidvask.
»Vi har set flere eksempler på, at vekselkontorer bliver brugt til at vaske sorte penge hvide, og vi har så sent som i maj rejst tiltale mod et vekselkontor for forsøg på hvidvask for 226 mio. kr. I sidste uge indledte vi en sag mod et andet vekselkontor, hvor der er mistanke om hvidvask for 95 mio. kr. Vekselkontorerne er ofte små virksomheder, som omsætter for meget høje beløb uden altid at være tilstrækkeligt kritiske i forhold til, hvem deres kunder er,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som er chef for Bagmandspolitiet.
Ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen vil vekselkontorer fremover være et særligt fokusområde bl.a. fordi, at mindre vekselkontorer ikke altid lever op til deres pligter. Det gælder bl.a. underretningspligten over for myndighederne.
»Hvidvask er et alvorligt samfundsmæssigt problem, fordi det understøtter kriminel aktivitet og samtidig underminerer integriteten i vores finansielle systemer. Derfor ser vi med stor alvor på hvidvask. Vi er meget optaget af i samarbejde med andre myndigheder at gøre, hvad vi kan for at bekæmpe problemet,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Bagmandspolitiet.