Q&A med sommerskoledeltager Magnus Wiik

Q&A med sommerskoledeltager Magnus Wiik

12. april 2017

Tidligere deltager på Anklagemyndighedens Sommerskole, stud.jur. Magnus Wiik, fortæller om sin oplevelse af fire dage i strafferettens tegn.

Hvorfor tilmeldte du dig Anklagemyndighedens Sommerskole?

Jeg har altid syntes, at strafferet er noget af det mest interessante på jurastudiet. Så da jeg så opslaget om Anklagemyndighedens Sommerskole, tænkte jeg, at det var en oplagt mulighed for at få et indblik i den strafferetlige verden og blive klogere på, om jeg har evner og lyst til at satse på en fremtid inden for anklagemyndigheden.

Jeg håbede også, at sommerskolen ville sætte fokus på de menneskelige evner, arbejdet som anklager kræver, og ikke kun have fokus på juraen.

Hvad gjorde indtryk på dig i løbet af sommerskolen?

Det var spændende at blive præsenteret for, hvor mange forskellige discipliner en god anklager skal kunne mestre. Vi brugte minimal tid på selve juraen i de sager, vi arbejdede med, men brugte derimod tiden på at arbejde med, hvordan vi bedst muligt kunne sikre os, at sagernes beviser blev fremlagt på den mest hensigtsmæssige måde, hvordan vidnerne i sagerne bedst skulle afhøres, og hvilke retoriske virkemidler der kunne give procedurens argumenter størst gennemslagskraft. At kunne sin jura er blot et element ud af mange i anklagerens arbejde, og det var spændende at få indblik i.

Var der dele af undervisningen, der overraskede dig?

Det overraskede mig positivt, hvor stor en rolle menneskelige kvaliteter spiller i arbejdet som anklager. På jurastudiet måles man udelukkende på baggrund af sine juridiske evner, men en god anklager skal, udover at kunne sin jura, også være retorisk stærk, have evnen til hurtigt at kunne omstille sig i uventede situationer i retten og ikke mindst være god til at aflæse og snakke med mange forskellige mennesker. Det var særligt retoriker Janus Beyers undervisning, der gjorde stort indtryk på mig.

Koncentrerede sommerskoledeltagere til undervisning.
 
Sommerskoledeltager til undervisning. Sommerskolen afholdes hos Rigsadvokaten i København.
 

Hvordan arbejdede I i retoriker Janus Beyers undervisning?

Janus Beyer gik til stoffet på en ujuridisk måde, som alle ville kunne forstå. Undervisning var basal, men også en øjenåbner. Vi arbejdede blandt andet med, hvordan man opbygger argumenter, så de har bedst gennemslagskraft, hvordan man bedst muligt fremlægger en sag, og hvad der er vigtigt at have med i fremlægningen.

Hvordan var det at procedere i retten?

På sommerskolens sidste dag var vi i Københavns Byret, hvor vi skulle gennemføre to fiktive retssager. Sagernes dele (forelæggelse, vidneafhøring samt procedure om henholdsvis skyldspørgsmålet og sanktionsspørgsmålet) blev opdelt mellem hver gruppes deltagere. Selv skulle jeg procedere skyldsspørgsmålet i en sag om forsøg på voldtægt. Det var en spændende og udfordrende oplevelse at stå på egne ben i retten, og mit hjerte bankede også lidt hurtigere end normalt, da det var min tur. Vi fik konstruktiv feedback af dommerne både som hold og enkelt person, hvilket var meget lærerigt. 

Magnus procederer i Københavns Byret på sommerskolens fjerde og sidste dag.
 

Har sommerskolen haft betydning for din fortsatte retning inden for juraen?

Der er ingen tvivl om, at sommerskolen har bekræftet min forestilling om, at anklagervejen byder på en spændende hverdag, og jeg kan bestemt ikke udelukke, at jeg søger anklagervejen, når jeg er færdig med studiet. Jeg arbejder nu i anklagemyndigheden som studentermedhjælper, og på det kommende efterårssemester skal jeg i praktik hos anklagemyndigheden ved Politimesteren i Nuuk, Grønland. Så der er ingen tvivl om, at sommerskolen har givet mig blod på tanden til at søge mere erfaring inden for den strafferetlige verden.

Hvorfor skal man søge om at komme med på Anklagemyndighedens Sommerskole?

Du skal søge Anklagemyndighedens Sommerskole, hvis du synes, strafferet er spændende, ønsker at få et større indblik i strafferetten og få bekræftet, om en fremtid som anklager er noget for dig. Hvis du samtidig har lyst til at få en sjov, intens, udfordrende og lærerig oplevelse, er sommerskolen helt sikkert noget for dig. Der er taget hånd om alt praktisk i løbet af sommerskolens fire dage, så du kan koncentrere dig fuldt ud om at lære og have det sjovt med de andre deltagere. Der er lavet et kanon program med kompetente undervisere og praktiske øvelser, og når sommerskolen er færdig, vil du helt sikkert føle, at du har lært utrolig meget på kun fire dage.

Magnus Wiik er studerende på kandidaten. Ved siden af studiet er han ansat som studentermedhjælper hos anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi. I efterårssemestret 2017 skal han i praktik hos anklagemyndigheden ved Politimesteren i Nuuk, Grønland.

Deltagere og undervisere fra Anklagemyndighedens Sommerskole 2016.