Rigsadvokaten: Kontakten med vidner skal ske i det åbne

Rigsadvokaten: Kontakten med vidner skal ske i det åbne

03. september 2018

Rigsadvokaten skærper nu reglerne for anklagernes kontakt med vidner i forbindelse med en straffesag.

Fremover skal den tiltalte, dommerne og forsvarsadvokaterne have klar besked, når en anklager er i kontakt med et vidne før en straffesag.

Det fastslår Rigsadvokaten i nye skærpede retningslinjer for anklagernes arbejde. Ifølge rigsadvokat Jan Reckendorff skal princippet om åbenhed understrege, at straffesagerne altid går ordentligt og retfærdigt for sig.

»Vores anklagere er ordentlige og saglige – for os gælder det om at få fremlagt beviserne så objektivt som muligt. Vi har intet at skjule, og derfor vil vi fremover som fast princip orientere retten om det, hvis anklageren før en straffesag har haft kontakt med et vidne,« siger rigsadvokat Jan Reckendorff.

Retningslinjerne kommer, efter at anklagemyndigheden selv anmeldte til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, at der i forbindelse med en straffesag om hashhandel på Christiania kunne være handlet i strid med reglerne. Denne konkrete sag har ført til, at en anklager er blevet tiltalt for blandt andet at lyve i retten om sin kontakt med vidner.

Rigsadvokaten understreger, at der kan være mange gode grunde til, at anklagere under forberedelsen af en straffesag har kontakt med et vidne, der senere skal afhøres i retten.
»Jeg er helt opmærksom på, at en anklagers kontakt med vidner kan forekomme i en række forskellige situationer, og i udgangspunktet er helt naturlig og uproblematisk. Det skal bare ske i det åbne – så den tiltalte, dommerne og forsvareren får det at vide,« siger rigsadvokat Jan Reckendorff, der som eksempel nævner, at nogle vidner ringer for at tale om deres bekymring for at skulle møde den formodede gerningsmand i retten.

»Det er selvfølgelig helt i orden, når en anklager snakker med et vidne, der er utryg eller bange for at vidne i retten. På den måde kan vi aflive mange myter og sikre, at vidnet møder op og afgiver sin forklaring, der sammen med de andre forklaringer er så vigtige for, at sandheden kan komme frem. Men det gælder selvfølgelig i alle tilfælde, at anklageren ikke skal drøfte selve indholdet af vidnets forklaring,« siger rigsadvokat Jan Reckendorff, der også understreger vigtigheden af, at anklageren samtidig er opmærksom på, at han eller hun ikke optræder på en måde, som kan blive opfattet, som om anklageren direkte eller indirekte forsøger at påvirke forklaringen.

»I bund og grund handler det om tilliden til anklagemyndigheden, og den må vi ikke tage for givet. Vi sikrer alene tilliden ved være åbne, tydelige og ved at optræde med en høj grad af ordentlighed hver eneste dag,« siger rigsadvokat Jan Reckendorff.

Åbenheden skal i praksis foregå på den måde, at enhver relevant korrespondance, herunder e-mails, mellem anklageren og vidnet skal lægges frem i straffesagen. Anklageren skal også redegøre for møder eller telefonsamtaler, som anklageren har haft med et vidne, medmindre der er tale om videregivelse af helt praktiske informationer om for eksempel tid og sted for retssagen.

De nye retningslinjer vil fremover være et fast element i grunduddannelsen af alle anklagere samt indgå i efteruddannelse af erfarne anklagere.

Rigsadvokaten vil følge de praktiske erfaringer med de nye retningslinjer og vil om et år foretage en samlet opsamling og evaluering af de nye regler om åbenhed.

Du kan her læse mere om de nye regler om åbenhed for vidnekontakt under punkt 3.2.10.