Rigsadvokaten: Øget fokus på økonomisk kriminalitet

Rigsadvokaten: Øget fokus på økonomisk kriminalitet

27. august 2014
Af Mikkel Thastum

Anklagemyndigheden har et særdeles skarpt fokus på at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Det understreger rigsadvokat Ole Hasselgaard, efter at der i de seneste dage er blevet rejst kritik af anklagemyndighedens indsats i forhold til behandlingen af straffesager om økonomisk kriminalitet.

»Vi lytter naturligvis altid til kritik og gode idéer. Og jeg kan sagtens forstå, at det kan vække interesse, når der bliver rejst kritik af vores indsats med at få efterforsket og retsforfulgt bagmændene bag økonomiske forbrydelser. Vi har faktisk allerede gennem adskillige år arbejdet på at blive endnu dygtigere og mere effektive, men det er en forkert opfattelse, at skyldige går fri, fordi anklagemyndigheden har sovet i timen,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Statistikken for de senere år viser således en markant stigning, når det handler om antallet af tiltalte og dømte for økonomisk kriminalitet. I 2009 blev 2.150 personer dømt for økonomisk kriminalitet, mens tallet for 2013 var steget til 3.271 personer, hvilket svarer til en stigning på 52 procent. I samme tidsrum steg antallet af bøder med 89 procent.

En rapport fra konsulentfirmaet McKinsey om Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har i medierne været omtalt som ”hidtil hemmeligholdt” – selv om den allerede i maj 2014 blev delt med samtlige 1.200 medarbejdere i anklagemyndigheden. Det var Rigsadvokaten, der havde bestilt konsulentrapporten.

Konsulentundersøgelsen bestod blandt andet af interviews med en række samarbejdsparter, herunder blandt andet Finanstilsynet, der i medierne er blevet citeret for kritiske bemærkninger.

»Vi er naturligvis glade for de indspark, som vores samarbejdsparter er kommet med. Målet har jo hele tiden været at få kvalificeret inspiration til, hvordan vi kan gøre tingene på en mere hensigtsmæssig måde. I de kommende måneder vil vi nu gå i dybden med en samlet plan for forbedringer. Vores medarbejdere er dygtige og dedikerede, og vi har nu fået et samlet grundlag til at agere endnu stærkere, når det handler om at retsforfølge økonomisk kriminalitet,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard, der samtidig påpeger, at konsulentrapportens overordnede konklusioner tyder på, at SØIK klarer sig godt i sammenligning med andre offentlige myndigheder. Samtidig peger rapporten på nogle forbedringsmuligheder, når det gælder bl.a. den løbende styring af store straffesager.

Rapporten gengiver en række interviews med medarbejdere, der er blevet udlagt derhen, at medarbejdere hos SØIK har en særlig afslappet arbejdskultur.

»Som øverste leder af anklagemyndigheden hæfter jeg mig ved, at rapporten siger, at SØIK generelt ligger på niveau med andre offentlige myndigheder og endda på nogle punkter ligger over, f.eks. når det gælder ansvarsfølelse og motivation hos medarbejderne. Vi kan formentlig på mange arbejdspladser finde medarbejdere, der præsterer mindre godt i nogle perioder. Men jeg kan slet ikke genkende et billede af, at medarbejderne i SØIK skulle være dovne. Mit indtryk er tværtimod, at vi har at gøre med en gruppe professionelle og dedikerede folk, der sætter en ære i at efterforske og strafforfølge sager, der er dybt komplicerede og har stor samfundsbetydning. Og det bekræfter rapporten efter min opfattelse også,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Rigsadvokaten afviser samtidig påstande om, at der ikke har været tiltalte og dømte i forhold til bankkrak i forbindelse med finanskrisen. Indtil videre har der været ført retssager i fire bankkomplekser - samtidig er retsopgøret efter finanskrisen langt fra afsluttet, idet SØIK i øjeblikket har 13 verserende banksager med i alt mere end 25 sigtede eller tiltalte personer.

Ifølge rigsadvokaten er det tillige en forfejlet kritik, når der har været udtrykt ønske om, at anklagemyndigheden indleder straffesager mod personer, hvor det er tvivlsomt, om de pågældende overhovedet vil kunne blive dømt. Rigsadvokaten understreger, at anklagemyndigheden alene kan rejse straffesag, når beviserne er så overbevisende, at der er stor sandsynlighed for, at den anklagede også vil blive dømt af domstolene.

»Jeg hverken kan eller bør forholde mig til konkrete sager. Men generelt kan jeg sige, at det ville være i strid med alle grundbegreber at strafforfølge i meget tvivlsomme sager. Vi kan efter reglerne i retsplejeloven ikke frit prøve alle mulige grænser af i forhold til alle aspekter af lovgivningen. Derfor rejser vi alene straffesager efter de paragraffer, hvor der er en formodning om, at domstolene også vil give os medhold. Så hvis nogle måtte mene, at anklagemyndigheden i højere grad så at sige burde prøve grænser af, er jeg ganske enkelt ikke enig, hvis der heri ligger, at vi skulle rejse sager, som vi ikke nødvendigvis selv troede på, at vi kunne få medhold i bevismæssigt og juridisk,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Konsulentrapporten skal ses i forlængelse af de senere års indsats mod økonomisk kriminalitet, hvor der også har været øget fokus på at inddrive fortjenesten fra pengeforbrydelser. En specialenhed under SØIK – den særlige Sporingsgruppe – beslaglagde således alene i 2013 udbytte og værdier for 66 mio. kr. Sager fra en anden specialenhed under SØIK – Hvidvasksekretariatet – resulterede i, at de kriminelle blev frataget 215 mio. kr. blandt andet via bødestraffe.

»Men vi er da langt fra i mål – det kommer vi aldrig – når der handler om at blive dygtige nok. Derfor skal vi i politiet og anklagemyndigheden hver eneste dag spørge os selv om, hvordan vi kan gøre tingene endnu mere effektivt og med en endnu højere kvalitet,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Allerede før sommerferien pålagde rigsadvokaten således landets politikredse at have skærpet fokus på behandlingen af de store straffesager om økonomisk kriminalitet. I et brev til samtlige politidirektører skrev rigsadvokaten blandt andet, at man skal iværksætte en målrettet og prioriteret indsats for at sikre den tilstrækkelige fremdrift i særlige milepælsplaner – herunder, at der bliver afsat de nødvendige efterforskningsmæssige og anklagermæssige ressourcer.

»Jeg har også understreget over for politikredsene, at jeg forudsætter et stærkt ledelsesmæssig fokus på at håndtere udfordringen med økonomisk kriminalitet,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard. Rigsadvokaten henviser dermed til, at politikredsene i sine årlige resultatkontrakter allerede for flere år siden har fået indskrevet en særlig fokuseret arbejdsform, kaldet milepælsplaner, hvor behandlingen af de større sager om økonomisk kriminalitet skal håndteres effektivt og uden længerevarende perioder, hvor der ikke foregår reel sagsbehandling. Fremdriften i milepælssagerne følges løbende af de regionale statsadvokater som led i deres tilsyn med politikredsenes straffesagsbehandling.

I 2013 gennemførte Rigsadvokaten og Rigspolitiet et omfattende tværgående analyseprojekt om økonomisk kriminalitet med det formål at afdække problemer og udfordringer ved den nuværende forebyggelse, efterforskning og retsforfølgning af økonomisk kriminalitet. Analyserapporten indeholder ti hovedanbefalinger med henblik på at styrke politiets og anklagemyndighedens indsats på området, herunder bl.a. om styrket samarbejde med eksterne interessenter, styrket tværfaglig visitation og kompetenceudvikling i politiet og anklagemyndigheden.

Arbejdet med at udmønte analyserapportens anbefalinger er i fuld gang hos Rigsadvokaten og Rigspolitiet. Blandt andet har Rigsadvokaten anmodet samtlige politikredse om inden den 1. oktober 2014 at etablere tværfaglige visitatorteams for alle sager om økonomisk kriminalitet samt opfølgnings- og tilskæringsmøder i de større sager.

Implementeringen af analyserapportens øvrige anbefalinger, der også omfatter styrket samarbejde med eksempelvis SKAT og kuratorer samt uddannelse og kompetenceudvikling, vil fortsætte i de kommende måneder.

Den 1. september tiltræder Morten Niels Jakobsen som ny chef for SØIK. Han vil få til opgave at udarbejde en implementeringsplan for en fremadrettet styrkelse. Der skal i den forbindelse også tages stilling til de fremtidige snitflader mellem SØIK og politikredsene. Dette har bl.a. til formål at sikre den bedst mulige anvendelse af de særlige muligheder i SØIK for at behandle store straffesager om økonomisk kriminalitet og at sikre større ensartethed og gennemsigtighed i sagsfordelingen og visiteringsprocessen mellem SØIK og politikredsene.

Du kan læse den omtalte rapport fra McKinsey her.

Du kan læse rigsadvokatens brev til politidirektørerne her.