Straffesag efter konkursen i Capinordic Bank

Straffesag efter konkursen i Capinordic Bank

31. oktober 2014

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har efter en grundig efterforskning i dag rejst tiltale for overtrædelse af straffeloven og lov om finansiel virksomhed i forbindelse med konkursen i Capinordic Bank.

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Det er af stor samfundsmæssig betydning at få afklaret, om der op til bankens konkurs er begået strafbare forhold. Vi har på baggrund af en række anmeldelser fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten grundigt efterforsket sagen, og vi har nu valgt at rejse tiltale om bl.a. mandatsvig og skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed i sagen om Capinordic Bank,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der understreger, at den endelige vurdering af, om der er begået noget strafbart, nu bliver op til domstolene.

Men anklagemyndigheden har efter afslutningen af efterforskningen vurderet, at der på det foreliggende grundlag er tilstrækkelig formodning for, at sagen både bevismæssigt og juridisk set vil kunne føre til domfældelse.

»Det er afgørende, at samfundet kan have tillid til bankerne, og jeg er derfor stærkt optaget af, at vi får afdækket, om der strafferetligt kan gøres et ansvar gældende i anledning af de banker, der gik ned under den finansielle krise. Jeg er derfor tilfreds med, at vi nu er kommet så langt, at vi kan begynde sagen mod Capinordic Bank ved domstolene, der altså har det endelige ord i denne sag,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Baggrund:

Capinordic Bank blev erklæret konkurs den 11. februar 2010.

 

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) modtog frem til 2012 anmeldelser fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten, der er kurator i konkursboet efter banken. Anmeldelserne omfatter en række forhold om bl.a. mandatsvig, insiderhandel, som efter anmeldernes opfattelse er konstateret i forbindelse med Finanstilsynets tilsyn med banken samt undersøgelser af sammenbruddet i banken. Kammeradvokatens omfattende anmeldelse er indgivet på baggrund af en gennemgang af bankens udlånsengagementer, transaktioner med koncernforbundne parter og bobehandlingen i øvrigt.
Det følger af retsplejeloven, at politiet efter anmeldelse af strafbare forhold iværksætter efterforskning, når der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, der forfølges af det offentlige, er begået.

Anklagemyndigheden har efter afslutningen af den indledende efterforskning vurderet, at der er tilstrækkelig formodning for, at sagen både bevismæssigt og juridisk set vil kunne føre til domfældelse.

Sagen vil blive behandlet ved Retten i Lyngby, og det vil være op til retten at beslutte det præcise tidspunkt for sagens behandling.
 

For yderligere oplysninger:

Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48

Læs mere

Læs mere om SØIK