Et kig bag maskineriet: SØIK er meget mere end tal på papir
For Frederik Kaarre Larsen er jobbet som senioranklager i SØIK meget mere end tunge tal og papirnusseri. Det er et spændende job, der varetager samfundets interesser, og som giver indblik i maskinrummet bag nogle af landets største virksomheder.
I et kontor på Kampmannsgade i København sidder 33-årige Frederik Kaarre Larsen ved sit skrivebord - flankeret af hylder med tykke ringbind på den ene side og et vinduesparti bevogtet af en He-Man actionfigur og en skumfinger fra det amerikanske fodboldhold Jets på den anden.
Frederik er senioranklager i skattesvigs- og hvidvaskgruppen i SØIK, og de mange ringbind indeholder sager om lovovertrædelser af alt fra vekselkontorer til pengeinstitutter. Og netop variationen i opgaverne er en af grundene til, at Frederik er at finde på Kampmannsgade.
»I min tid som anklager har jeg både prøvet at løbe så stærkt hos Københavns Politi, at jeg måtte læse sager på cyklen på vej til retten, og i Rigsadvokatens retsafdeling har jeg prøvet at dykke ned i juraen og vende hver en sten. Hos SØIK får jeg det bedste af begge verdener,« fortæller han.
Det giver mening
Men det lå ikke altid i kortene, at Frederik Kaarre Larsen skulle ende i anklagemyndigheden. Frederik har altid haft en stor interesse for erhvervsret, så da han i 2009, som færdiguddannet jurist fra Københavns Universitet, skulle søge job, gik han efter advokatkontorerne.
»På studiet interesserede jeg mig overhovedet ikke for strafferet, men så mig selv arbejde med erhvervsret på et advokatkontor. Det var faktisk en veninde fra studiet, der fortalte mig om arbejdet i anklagemyndigheden. Det var muligheden for at komme meget i retten, der fangede min interesse,« fortæller Frederik.
I dag har han svært ved at forestille sig at være andre steder.
»Hvis man skal helt op på de høje nagler, så er det fordi, det er meningsfuldt – jeg føler, mit arbejde giver mening. Vi kæmper jo for retfærdighed, som også er vores slogan, og mere meningsfuldt bliver det næsten ikke,« siger han.
Man behøver ikke være økonom
Men selvom arbejdet som senioranklager i dag er meningsfuldt for Frederik, gjorde han sig en del overvejelser om de fordomme, han selv havde om arbejdet med økonomisk kriminalitet. Papirnusseri, hovedbrydende udregninger og kedelige sager.
»Jeg havde mine tvivl om, hvorvidt det vil blive for meget papirnusseri for mig - også fordi jeg ikke er super god til tal. Men man skal ikke nødvendigvis være hverken økonom eller analytiker for at være her. Vi har fagfolk tilknyttet, som hjælper med at oversætte de ting, vi jurister ikke kender til, og der er god mulighed for at komme i retten og væk fra papirerne,« siger han og tilføjer:
»Det er selvfølgelig noget andet end bandesager, hvor de har slået hinanden halvt ihjel, men man skal ikke lade sig afskrække. Det er spændende at få indblik i forskellige brancher – eksempelvis banker. Man kommer helt ind i maskinrummet, som kun meget få gør.«
Hvidvask er det nye sort
Som senioranklager i hvidvaskgruppen er der ikke en masse “krudt og kugler”, som Frederik udtrykker det, men fra politisk side er der stor interesse for området.
»Hvis man lige løfter næsen op fra sagerne, er de jo ofte af stor samfundsmæssig betydning. Når eksempelvis en større dansk bank overtræder reglerne for hvidvask, er der mange penge på spil, og det er mange borgere optaget af, da det helt grundlæggende er i samfundets interesse, at bankerne ikke snyder,« siger han.
Den ekstra bevågenhed omkring SØIKs arbejde har åbnet op for en udvikling af de organisatoriske linjer, som medarbejderne kan være med til at præge.
Fremadrettet efterforskning
Et af de nye tiltag i SØIK er inspireret af metoder, der anvendes i bandesager om narko og anden organiseret kriminalitet. SØIK vil i højere grad benytte sig af fremadrettet efterforskning, hvilket vil sige, at virksomheder og ansatte, der er mistænkt for at være involveret i økonomisk kriminalitet, kan risikere aflytning af telefoner, hemmelige ransagninger og rumaflytning.
»At følge med imens kriminaliteten udvikler sig, kommer til at komprimere hele efterforskningen og vil give mulighed for bedre beviser. Det kommer til at gøre processen endnu sjovere, og så er der pludselig ikke så meget forskel på, om det er penge eller narkotika, man er efter,« siger han.
Hidtil har SØIK ofte måtte kigge bagud og dykke ned i de brune kasser for at samle beviser, da efterforskningen først blev indledt, efter forbrydelsen blev anmeldt til politiet. Det har betydet, at sagerne kunne være flere år undervejs, men det ændres der noget på med den nye efterforskningsmetode.
Arbejds- og privatliv i balance
Som far til to børn på henholdsvis 1 og 3 år er det for Frederik ikke kun afgørende, at jobbet er spændende - der skal også være balance i forholdet mellem privatliv og arbejde.
»Jeg møder altid kl. 8.30, for så kan jeg aflevere børnene i daginstitution. At kunne passe mit familieliv er vigtigt for mig, og det er der stor forståelse for i SØIK. Man kan altid tage computeren under armen og arbejde hjemmefra, hvis man har sygt barn,« fortæller han.
På stumtjeneren på Frederiks kontor hænger et sæt sportstøj. Flere af kollegerne i SØIK har nemlig dannet en løbeklub og én har oprettet et ugentligt yoga-hold på arbejdspladsen. Ifølge Frederik er der god mulighed for at være social, og hvis man overvejer at søge mod SØIK, er humoristisk sans og lyst til udfordring altid en god start.
»Man skal turde bevæge sig ud på fagområder, hvor man ikke er ekspert og tro på, man kan komme ind til kanten igen. Det kan selvfølgelig være angstprovokerende, at man sammen med dommeren måske er den mindst specialiserede i lokalet, men med gåpåmod og en portion humor, så er man godt klædt på til at arbejde i SØIK.«