Forventninger blev indfriet på årets Sommerskole
Deltagerne på Anklagemyndighedens Sommerskole 2018 er netop vendt tilbage til deres respektive hjemby efter fire intense dage i København, hvor de fik prøvet kræfter med det anklagerfaglige hverv. Og forventningerne? De blev indfriet til fulde - læs om to af deltagernes oplevelse her.
Fra den 20. – 23. august løb dette års Sommerskole af stablen. 20 jurastuderende fra flere af landets universiteter blev undervist i alt fra retorik til vidnepsykologi. Inden Sommerskolens start talte anklagemyndigheden med to af deltagerne om deres forventninger.
De to deltagere, 22-årige Jesper Ammundsen, der efter sommeren starter på jurastudiets 7. semester på Aarhus Universitet, og 25-årige Freja Amalie Illemann Johansen, der kun har ét år tilbage af jurastudiet på Aalborg Universitet, pegede begge på arbejdet med strafferetten i praksis, som noget af det, de så mest frem til.
”Jeg tror, det er en god måde at være i det anklagerfaglige miljø og opleve det praktiske anklagerarbejde på egen krop – eksempelvis at procedere i retten, så det ikke kun er et spørgsmål om at læse bøger og paragraffer,” sagde Freja om hendes forventninger til Sommerskolen.
Læs: "Anklagemyndighedens Sommerskole 2018 nærmer sig - mød to deltagere og læs om deres forventninger"
Man når utroligt meget på fire dage
Selvom det var fire udfordrende og intense dage, var der stor begejstring at spore for både Jesper og Freja, da anklagemyndigheden tog kontakt efter Sommerskolens afslutning.
”Jeg lærte virkelig meget. Det var fire intense dage, på den gode måde, og jeg kom ud i pressede situationer hele tiden, hvor jeg ikke troede, jeg kunne klare opgaven. Jeg var virkelig ude af min comfortzone, men jeg kunne mere, end jeg troede,” fortæller Freja og tilføjer:
”Det er utroligt, hvor meget man kan lære på fire dage – at man kan være helt på bar bund om mandagen og så procedere i retten om torsdagen.”
Også Jesper var glad for både programmet og oplevelsen:
”Jeg lærte mange praktiske ting, som man ikke lærer på studiet. For eksempel indslaget om vidnepsykologi og oplægget om det retoriske aspekt i at procedere. Det var et godt og ambitiøst program. I det hele taget en fed oplevelse,” siger han.
Sommerskolen har givet afklaring
Forud for Sommerskolen var Freja interesseret i at finde ud af - og opleve - hvordan en anklager arbejder, da hun til hverdag færdes på et advokatkontor som studentermedhjælper. Hendes forhåbning var at få afklaring i forhold til at skulle vælge sin karrierevej, når hun er færdig på jurastudiet.
”Jeg troede faktisk, det var mere kedeligt at være anklager – at det primært var kontorarbejde. Men man kommer også til at skulle præstere i retten, så der er plads til begge dele, og det er fedt. Jeg kunne sagtens vælge at gå den vej,” siger Freja.
Hos Jesper var der forinden Sommerskolen ikke så meget tvivl – han ville være anklager, og det har ikke ændret sig.
”Jeg er kun blevet bekræftet i at skulle være anklager,” fortæller Jesper.