Fremtidens karrieredrøm prøves af: Anklagemyndighedens Sommerskole er i fuld gang

Fremtidens karrieredrøm prøves af: Anklagemyndighedens Sommerskole er i fuld gang

20. august 2019
Af Christina Andersen
linkedin

Mandag den 19. august mødte 20 forventningsfulde jurastuderende fra hele landet ind til første dag på Anklagemyndighedens Sommerskole. Over fire dage får de studerende et grundigt indblik i anklagergerningen, når de med udgangspunkt i undervisning og vejledning fra erfarne anklagere skal prøve at arbejde med straffesager.

Det er syvende gang, at Anklagemyndighedens Sommerskole afholdes for udvalgte jurastuderende, der har ansøgt om en af de eftertragtede pladser. Sommerskolen giver de studerende mulighed for at prøve kræfter med anklagergerningen og teste, om det er en karrierevej, de vil forfølge efter endt studium.

Det er netop med denne motivation, 21-årige Denis, der til daglig studerer på Aalborg Universitet, har søgt om en plads på årets sommerskole, og hans forventninger er klare:

»Mine forventninger er at blive klogere på mig selv og finde ud af, om det er noget for mig, og derfor synes jeg, det er rigtig godt, at vi selv får lov til at arbejde med tingene fra bunden af. Det med at kunne bevise sin påstand og den udfordring, der ligger i det, er nok det, der interesserer mig mest. Jeg tror, det bliver utroligt spændende, men også svært.«

 

Et autentisk forløb som slutter i retten

I løbet af de fire dage, Anklagemyndighedens Sommerskole varer, vil de studerende lære at afhøre vidner, udarbejde anklageskrift og procedere, inden forløbet på fjerdedagen kulminerer i byretten foran en rigtig dommer.

På Sommerskolens første dag inddeles de studerende i fire grupper og bliver præsenteret for en straffesag, de som gruppe skal forberede og sluttelig gå i retten med i et autentisk processpil.

I forberedelsen af sagerne får de studerende med fokus på bevisførelsen, proceduren og selve retsprocessen et grundigt indblik i de mange beslutninger, en anklager skal træffe, før sagen kan føres i retten.


Egen mentor

Hver gruppe får tilknyttet en erfaren anklager som sin mentor og dermed grundig vejledning og sparring i arbejdet med straffesagen, og det er en lærerig proces, understreger 22-årige Wasiim, der studerer på Aalborg Universitet:

»Jeg har helt klart fået mest ud af gruppearbejdet, hvor man har en anklager tilknyttet som vejleder, fordi man er så tæt på anklageren, at man får netop den vejledning, man har brug for. Man får at vide, hvad man kunne have gjort bedre, og hvad man gjorde godt. Man får hele tiden feedback på det, man laver.«

Sideløbende med forberedelsen af straffesagen modtager de studerende bl.a. undervisning i retorik og vidnepsykologi, således at der veksles mellem teori og praksis i forløbet.

Og de første dage har været lærerige:

»Jeg har lært rigtig meget allerede på første dag, synes jeg. Det bedste har nok været at sidde med selve sagen i gruppen og sidde og forberede den, blandt andet da vi skulle skrive anklageskriftet,« fortæller 22-årige Servan, der studerer på Aarhus Universitet.