Hårde straffe for hvidvask i vekselkontor
Landsretten stadfæster byrettens dom og giver to københavnske mænd hårde straffe for at hvidvaske 223 millioner kroner gennem et københavnsk vekselkontor.
Østre Landsret har i dag afsagt dom i en sag om hvidvask for 223 millioner kroner gennem et københavnsk vekselkontor. To mænd på 34 og 67 år er ligesom i byretten idømt hver seks års fængsel. Vekselkontoret har fået en bøde på 111 millioner kroner, hvilket er en skærpelse af byrettens dom.
Dommen er hård og særligt vigtig, mener straffesagens anklager Karina Ankergren fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale Bagmandspolitiet:
»Det er enorme beløb, som den her sag handler om, og de to mænd har efter rettens vurdering ikke været i tvivl om, at pengene kunne stamme fra kriminalitet. Den her dom cementerer over for alle i vekselbranchen, at hammeren falder, hvis man bryder den tillid, som hvidvasksystemet bygger på.«
Sagen er den første af sin art, og den giver anklagemyndigheden et bedre billede af, hvor grænsen går imellem hæleri og overtrædelser af hvidvaskloven.
Vekselkontorers hælerier kan sløre kriminelles udbytte
Anklager Karina Ankergren forklarer, at forholdene er særlig grove, fordi de to mænd og vekselkontoret med hælerierne og overtrædelserne af hvidvaskloven kan have medvirket til, at organiserede kriminelle slørede udbyttet af deres kriminalitet.
»Man overtræder flere bestemmelser i hvidvaskloven, når man gang på gang veksler hundrede tusinder eller millioner af kroner uden at spørge om noget som helst og uden at informere myndighederne. Dermed omgik de bevidst hele hvidvasksystemet, der er opbygget for at gøre det sværere for bander og organiserede kriminelle at skjule deres udbytte,« siger anklager Karina Ankergren.
Under retssagen kom det blandt andet frem, at der blev foretaget vekslinger i kælderen under tildækning af kameraovervågningen. Samtidig blev der vekslet meget store beløb, uden at vekselkontoret noterede transaktionerne korrekt.
Hvidvask er et vigtigt indsatsområde i SØIK, og dommen er resultatet af et godt og effektivt samarbejde med Københavns Politis Task Force Pusherstreet.
Udover de seks års fængsel sætter dommen en effektiv stopper for direktørens og vekselkontorets virke i branchen, da begge blev frakendt retten til at drive og beskæftige sig med vekselvirksomhed.
Medierne kan få yderligere oplysninger hos anklager Karina Ankergren, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, på tlf. 72 68 92 75.