Statsadvokaten standser efterforskning mod tidligere Frikorps Danmark-soldat
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet indstiller efterforskningen i en sag mod en nu 91-årig dansker, der sidste år blev politianmeldt for krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.
Der bliver ikke rejst tiltale mod en 91-årig dansk mand, der under Anden Verdenskrig gjorde tjeneste som soldat i den tyske arbejdslejr Waldlager i Hviderusland. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som har efterforsket straffesagen, siden Simon Wiesenthal Center sidste år indgav en politianmeldelse for krigsforbrydelser.
Danskeren blev efter Anden Verdenskrigs afslutning idømt seks års fængsel for blandt andet at have ladet sig hverve til tysk krigstjeneste, men den dengang 17-årige Frikorps Danmark-soldats rolle i arbejdslejren har aldrig tidligere været undersøgt af myndighederne.
I arbejdslejren blev et ukendt antal civile jødiske fanger dræbt, men statsadvokaturen har ikke fundet beviser for, at danskeren begik eller medvirkede til drab i arbejdslejren, som han befandt sig i fra efteråret 1942 til foråret 1943. SØIKs chefanklager Steen Bechmann Jacobsen siger:
»I vores retssamfund er der samme krav til bevisførelse, hvad enten sagen er en time eller 73 år gammel. Vi har undersøgt sagen til bunds, men der er stadig ingen beviser for, at danskeren begik en konkret forbrydelse, som han ikke allerede er dømt for.«
Krigsarkiver gennemgået af historiske eksperter
Bag beslutningen om at standse efterforskningen ligger omfattende undersøgelser, hvor både danske og internationale kilder og arkiver er gennemgået med hjælp fra historiske eksperter.
Den store efterforskning var nødvendig, fordi informationerne i politianmeldelsen i sig selv var begrænsede:
»På baggrund af politianmeldelsen igangsatte vi en særdeles grundig efterforskning. Men heller ikke her har vi fundet beviser, der i en strafferetlig sammenhæng kan understøtte, at vi går videre med sagen,« siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen.
Under efterforskningen har det vist sig, at nogle bilag vedrørende den 91-årige danskers straffesag efter besættelsen, herunder en politirapport skrevet kort efter Danmarks befrielse, er bortkommet fra Statens Arkiver. Rapporten skulle angiveligt indeholde en vidneforklaring fra den nu 91-årige dansker, om et drab han overværede i fangelejren. SØIK konkluderer, at bortkomsten af den omhandlede politirapport ikke har haft nogen afgørende betydning for sagens afgørelse.
Den tidligere Frikorps Danmark-soldat er undersøgt for at have overtrådt:
§ 2 i lov nr. 395 af 12. juli 1946 om straf for krigsforbrydelser og §§ 8 og 9 i lovbekendtgørelser nr. 368 af 6. juli 1946 om tillæg til borgerlig straffelov angående forræderi og anden landsskadelig virksomhed, begge bestemmelser er sammenholdt med straffelovens § 237, § 245, § 246, § 260 og § 261 jf. § 23.
Forbrydelser omfattet af bestemmelserne forældes ikke.
For yderligere oplysninger:
Chefanklager Steen Bechmann Jacobsen, 72 58 89 43
Anklagemyndighedens kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48
-
15. august 2017
-
17. juli 2017