»Der er internationale muligheder som anklager«

»Der er internationale muligheder som anklager«

02. marts 2017

Chefanklager Steen Bechmann Jacobsen har en forkærlighed for større, komplicerede sager – gerne med et internationalt aspekt. I dag er Steen Bechmann Jacobsen ansat hos SØIK (i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet), der primært varetager behandlingen af større straffesager af økonomisk og international karakter.

Drømmer du om at blive anklager, er der også internationale muligheder i vente. Der bliver mere og mere grænseoverskridende kriminalitet, og anklagemyndighedens arbejde på området tæller mange initiativer.

For chefanklager Steen Bechmann Jacobsen har den internationale vinkel på straffesagerne været en del af arbejdet fra begyndelsen af karrieren. Det begyndte, da Steen Bechmann Jacobsen som ung fuldmægtig arbejdede i Københavns Politis narkotikaafdeling:

»Her kom det meget naturligt, at sagerne havde et internationalt aspekt. Det kunne eksempelvis være sager om udlevering af eftersøgte personer, overførsel af strafafsonere eller vidneafhøringer i udlandet. Jeg har sidenhen holdt fast i det internationale arbejde, da det lægger sig op ad min interesse for større og komplicerede sager, og de har ofte et internationalt tilsnit.«

En forudsætning for effektiv kriminalitetsbekæmpelse

Steen Bechmann Jacobsen er i dag ansat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), hvor en stor del af arbejdet har et internationalt perspektiv. Både i forhold til de konkrete straffesager, men også i forhold til deltagelse i internationale netværk og samarbejdsfora og i SØIK’s arbejde med kapacitetsopbygning i tredjelande.

»Den internationale vinkel på sagerne betyder, at der løbende er behov for et effektivt samarbejde på tværs af landegrænser. Det kan eksempelvis være i forbindelse med almindelig retshjælp til eller fra Danmark, sporing af midler (udbytte fra kriminelle handlinger), hvor det skal være muligt at skabe hurtig kontakt til de relevante myndigheder eller fora. Et andet eksempel er hvidvaskområdet, hvor der eksisterer et stort internationalt samarbejde i regi af blandt andet FN med henblik på effektiv bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering,« fortæller Steen Bechmann Jacobsen og fortsætter:

»Derudover arbejder vi hos SØIK med kapacitetsopbygning i tredjelande. Det kan eksempelvis være Kina, der ønsker at høre om korruptions- eller IPR-bekæmpelse, afrikanske lande, der vil høre om sporingsarbejde eller lande, der er interesseret i at vide, hvordan de styrker menneskerettighederne.«

Samarbejdet bliver kun større

»For mig er der ingen tvivl om, at det internationale strafferetlige samarbejde er et område, der kun bliver større og vigtigere. Og har man lyst til at være en del af samarbejdet, er min anbefaling, at man endelig skal turde kaste sig ud i det og ikke lade sig begrænse af frygt for eksempelvis fremmede retssystemer eller sproglige barrierer,« fastslår Steen Bechmann Jacobsen.

Søger en anklager mod SØIK er antallet af internationale sager selvfølgelig højere, men også Rigsadvokaten og de lokale anklagemyndigheder i politikredsene sidder med mange sager af international karakter.

»I anklagemyndigheden kan man dårligt komme ind i et embede, uden at man kommer til at beskæftige sig med internationale forhold,« mener Steen Bechmann Jacobsen.

Om Steen Bechmann Jacobsen

Cand.jur. fra Københavns Universitet i 1999. Ansat som chefanklager i SØIK på andet år. Tidligere blandt andet vicestatsadvokat og stabschef i SØIK, advokaturchef i Københavns Politi og advokaturchef i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

 

Læs mere om SØIK’s arbejde

Læs mere om at være chefanklager

Læs mere om at være anklager